Україна і світ

військовополонений РФ розповів, як чинять із втікачами

У російській армії втікачів вбивають і розчленовують на очах у солдатів і медиків, щоб перші звикали до крові, а другі – “вчилися” таким чином надавати допомогу. Таких записують зниклими безвісти.

Про це розповів в інтерв’ю на YouTube-каналі Укрінформу російський військовополонений Данило Пушкарьов, який копав бліндажі на позиціях десь під Соледаром Донецької області, а потім йому вдалося втекти.

– З тими, хто тікав, серйозно розбиралися, вбивали, розчленовували, робили навчання для медиків, а солдати в такий спосіб звикали до крові та нутрощів людини, щоб не непритомніли, – пояснив він.

За його словами, з тими, хто займався “копками”, теж жорстоко поводилися, якщо не справлялися – били палицями і навіть убивали.

Зараз дивляться

– Не всі витримують копки, половину вбивають, а по раціях старшим кажуть, що самостріли. При мені особисто командир, якого залишили “смотрящим” за копками, убив мого товариша по службі чергою в груди. Відкинули і продовжували копати… Було страшно, – зізнається окупант.

Однак вирішив, що потрібно тікати. Тієї ночі його поставили останнім, замикаючим колону, і коли з’явилася можливість віддалитися від усіх, він цим скористався. Була автоматна черга в спину, його поранили, але нікого не послали навздогін, тож йому пощастило.

Ще під час навчання, приблизно на п’ятий день, Пушкарьов пригадав, як став свідком публічної розправи над втікачем.

– Його спіймали, зібрали всіх на головному стрілецькому полігоні й почали підривати. Пластидом обліпили за допомогою скотчу, запал, відрив кінцівок… Виставили спочатку трьох медиків, хто буде надавати першу медичну допомогу, після почали потихеньку його “розбирати”. Спочатку зупинили кров після втрати лівої руки і ноги, тобто проходили практику.

Потім йому вистрілили в груди з АК… і віддали вангерівцям. Далі солдати при нас розбирали його, рубали сокирами… склали в ящик і підірвали. Про таких вони кажуть, що людина зникла безвісти. І таких було ще троє. Спочатку тренуються медики, потім розчленовують, підривають…, – розповів військовополонений.

Пушкарьов зізнався, що знепритомнів, коли вперше побачив, коли людині просто відрубали ногу, а займалися розчленуванням двоє вагнерівців – із позивними Тихий і Стюга з багатим кримінальним минулим.

– Були присутні при цьому всьому приблизно 12 взводів (сапери, штурмовики тощо) і щоразу нові медики, щоб звикали, а солдати – щоб могли надати допомогу, якщо у товариша по службі, наприклад, відірве ногу, щоб він не втратив свідомість, – продовжив росіянин.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Він каже, що також було страшно дивитися на цих втікачів перед фактично стратою.

– Деякі лежали спокійно і нічого не говорили, деякі молилися, а один попросив тільки води попити, – зазначив Пушкарьов.

Сам Пушкарьов виховувався у дитбудинку, з 9 років він потрапляв до в’язниці. Під час відбування останнього терміну його заверували представники Міноборони РФ, підписав контракт на пів року. Він розумів, що це квиток на один кінець, але хотів втекти із зони.

Вже на фронті сам здався в полон. Повертатися в РФ не хоче, бо там його або вб’ють, або дадуть довічне. А ще зізнався, що вірить у перемогу України.

Фото: скрін відео

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 19:27:43