Україна і світ

Відпрацьовували застосування проти Китаю: FT дізналось про сценарії використання ядерної зброї РФ

Імовірність застосування Росією ядерної зброї вища, ніж про це публічно заявляли російські офіційні особи.

Про це пише Financial Times з посиланням на секретні документи Росії, які опинилися в руках журналістів.

Секретні документи РФ

Financial Times пише про 29 секретних файлів із військових відомств РФ, складених у період із 2008-го до 2014 року. У цих документах описуються сценарії військових ігор і містяться презентації для офіцерів ВМФ, де обговорюються принципи застосування ядерної зброї (ЯЗ).

Зараз дивляться

Згідно з одним зі сценаріїв, де відпрацьовувалося можливе вторгнення Китаю, Росія може відповісти тактичним ядерним ударом на другу хвилю наступу армії Китаю.

Серед критеріїв для потенційного застосування ядерної зброї є висадка противника на території РФ, ураження з’єднань, відповідальних за охорону кордону, або “неминучий напад противника з використанням звичайного озброєння”, пише FT.

На слайдах наголошується, що порогом може стати сукупність чинників, коли втрати, яких зазнали російські війська, “необоротно призведуть до їхньої нездатності зупинити масштабну агресію противника”.

Серед інших сценаріїв зазначаються умови, коли Росія втратить 20% підводних човнів із балістичними ракетами, 30% ударних атомних підводних човнів, три або більше крейсерів, три аеродроми або одночасний удар по основних і резервних берегових командних центрах.

Згідно з документами, військове командування РФ також може використовувати тактичну ядерну зброю для широкого кола цілей, включно із “стримуванням держав від застосування агресії… або ескалації воєнних конфліктів”, “зупинкою агресії”, запобіганням програшу російськими військами боїв або втрати територій, і підвищенням ефективності російського флоту.

За словами Джека Вотлінга, старшого наукового співробітника британського Королівського інституту оборонних досліджень (RUSI), отримані журналістами матеріали покликані підготувати російські підрозділи до ситуацій, в яких країна може застосувати ядерну зброю, а не скласти звід правил для її застосування. За його словами, для використання ядерної зброї буде необхідне політичне рішення.

Конкретні сценарії

У документах також прописані конкретні сценарії застосування ЯЗ Росією. Також у них міститься опис ситуації, коли може застосуватися тактичне ЯЗ.

FT зазначає, що зазвичай такі документи не публікуються, оскільки це може погіршити безпекову ситуацію в Росії, а натомість існують військові доктрини, де в загальних формулюваннях регулюється застосування ЯЗ. Такі формулювання розмиті настільки, що допускають широке трактування. Це ускладнює потенційному противнику розуміння того, за яких саме критеріїв і ситуацій Росією може бути завдано ядерного удару.

Однак в отриманих із витоку документах описані чіткі критерії, що конкретизує плани Росії.

Згідно з російською військовою доктриною, ЯЗ РФ може бути застосовано в таких ситуаціях:

  • при отриманні достовірної інформації про старт балістичних ракет, що атакують Росію;
  • застосування проти Росії ядерної зброї та іншої зброї масового ураження;
  • якийсь вплив на об’єкти, виведення з ладу яких призведе до зриву відповідних дій ядерних сил;
  • агресії проти Росії із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлено саме існування держави.

При цьому документи, отримані FT, мають більш ранні дати, ніж була опублікована доктрина. Утім, як зазначає BBC, військова доктрина, а також доктрина застосування ядерної зброї, і вже тим паче конкретні критерії застосування ЯЗ можуть змінюватися залежно від міжнародної обстановки.

– Тому судити про те, в якій ситуації може застосувати ядерну зброю Росія зараз, важко – міжнародна обстановка навколо неї сильно змінилася навіть порівняно з 2014 роком. Щоправда, про зміну доктрини застосування ядерної зброї в останні роки Москва не заявляла, – пише BBC.

Тактична ядерна зброя

FT також проливає світло на критерії і навіть конкретні сценарії застосування тактичної ядерної зброї (ТЯЗ) Росією, які до цього відомі не були.

Вважається, що ТЯЗ не є частиною ядерного стримування, а скоріше більш ефективний засіб ведення війни. Застосування такої зброї вважається набагато більш різноманітним, ніж застосування стратегічного ЯЗ.

Їх могли застосовувати, зокрема, під час загальновійськових операцій на сухопутному театрі, для ураження великих корабельних угруповань і окремих стратегічно важливих кораблів на морі, для відбиття масованого ракетно-ядерного удару і в інших випадках.

Саме ТЯЗ також різноманітне: воно має форму ядерних балістичних ракет, крилатих ракет, снарядів, торпед, фугасів, ракет-перехоплювачів та інших видів зброї.

При цьому згадка ТЯЗ в контексті ядерного стримування, навпаки, є доволі незвичною по відношенню до такої зброї, хоч вона і вважається частиною загальної системи стримування, оскільки має більш руйнівну міць порівняно з конвенційною зброєю.

Джерело: Financial Times, BBC Російська служба

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-29 02:14:29