Суспільне мовлення

Відміна Чайковського, російський балет та українська школа танцю: інтерв’ю балерини Львівської опери

Солістка балету Львівської опери Вікторія Зварич розвиває власний блог у соцмережах. Дівчина розвіює міфи та стереотипи про балерин та досліджує український балет.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Вікторія Зварич вирішила створити свій блог після початку повномасштабного вторгнення.

“На другий день повномасштабного вторгнення мій чоловік пішов добровольцем і я залишилася сама з дитиною, їй тоді було рік і вісім. І я зрозуміла, що справа, якою я все життя займалася і присвячувала себе, вона асоціюється з Росією, тому що все, що я знала про балет, все, що я вчила, ким я надихалась — це були росіяни. Я почала розуміти, що балет — це таке як церква Московського патріархату. І два місяці, коли в нас вже театр відновив роботу, я не могла повернутись, мене нудило від слова “балет”, — каже дівчина.

Тоді Вікторія почала досліджувати український балет і ділитись цим у блозі.

“Ми почали такі балетні розкопки, під час яких дізнавались дуже багато фактів саме про український балет, про те, як він існував, як Росія це все придушувала. І я почала цим всім ділитись в блозі. І я побачила відгук в аудиторії, побачила, що це цікаво і воно так закрутилось”, — розповідає солістка балету.

Вікторія Зварич каже, для Росії балет — це насамперед не мистецтво, а засіб пропаганди.

“Нещодавно я давала інтерв’ю фінським журналістам про важливість відміни Чайковського. І це інтерв’ю настільки зачепило росіян, що про мене в Росії вийшло 130 статей, і Пєсков навіть дав коментар. Балет в Росії – це м’яка сила. От навіщо вони вкладали в балет – і в “Лебедине озеро”, і в “Лускунчик”? Бо це не лише балет, це насправді пропаганда. Я це озвучила і їх це дуже обурило”, — говорить балерина.

Вікторія Зварич. Суспільне Львів

Вікторія Зварич мріє про українську літературу для навчання артистів балету і продовжує досліджувати цю тему. Також хоче віднайти методику викладання класичного танцю Марини Березовської.

“Про неї в Україні нічого невідомо. Це українка, яка заснувала балет в Австралії, і вона критикувала російський. На той час цього ніхто не робив. І вона створила свою систему викладання, тому що зараз ми всі навчаємось і навчались за системою Ваганової —російської балерини. А вона створила українську, але поки що пошуки тривають, вона померла у 2011 році, і от, якщо б ми віднайшли це – це була би нова сторінка в історії українського балету”, — додає Вікторія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Результатами досліджень та іншими історіями балерина ділитиметься у відео в соцмережах.


Джерело: Суспільне мовлення України