Україна і світ

Терміни та важливі нюанси: як садити голландську цибулю на зиму


Є певна кількість городніх культур, які садять на зиму, й у кожної з них є певні особливості. Не виняток – голландська цибуля. Коли проводити маніпуляцію та як це робити правильно – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Голландська цибуля: особливості культури

Вона вирощується у Нідерландах та буває різних сортів. Городники люблять голландську культуру за високу врожайність і стійкість до хвороб.

– Голландська цибуля – це загальна назва цибулини-сіянки, вирощеної в Нідерландах. Вона буває різних сортів, що серед інших виділяються високою якістю, врожайністю та стійкістю до хвороб, – зауважив наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Посадковий матеріал являє собою дрібні цибулинки, отримані з насіння в перший рік. А через 12 місяців із них збирають урожай великих екземплярів.

Коли садити голландську цибулю на зиму

Садити цибулини починають із жовтня. Але краще орієнтуватися не на календар, а на погоду, а саме на регіон, де збираєтеся проводити маніпуляцію. Так, у північних областях найкращий час – середина жовтня, в центральних – кінець жовтня, а у південних – початок листопада.

– Найкраще висаджувати цибулю-сіянку за місяць до настання стійких холодів, щоб вона встигла вкоренитися. Залежно від погодних умов та регіону України, це кінець жовтня – початок листопада, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Коли садити голландську цибулю на зиму 2024 року за місячним календарем: 18-19, 22-23 жовтня.

Як садити голландську цибулю на зиму

Перед тим як розпочинати проведення маніпуляції, важливо підготувати інвентар. Вам для посадки цибулі на зиму знадобиться стандартний набір інструментів: лопата, граблі, сапа та вода для поливу.

Далі важливо відібрати посадковий матеріал. Усі насіннєві цибулини можна поділити на три групи: дрібний сівок – діаметр до 1 см; сівок – діаметр 1-3 см; вибірок – понад 3 см.

Фото: Pixabay

На зелень підійдуть найбільші цибулинки, а ось дрібний і звичайний сівок – ідеальні для вирощування цибулі-ріпки.

Цибулю висаджують сухою, без пророщування та замочування у воді.

Важливим моментом під час посадки голландської цибулі на зиму є ґрунт. Тут підійде легка, добре дренована піщана земля, удобрена компостом чи перегноєм.

Фото: Pixabay

Не забудьте і про місце висаджування – воно має бути захищеним від протягів. З боку холодних північних вітрів можна посадити для захисту високі рослини. Також ділянка має бути добре освітленою, оскільки у тіні великі цибулини не виростуть.

Коли етап підготовки завершений, можна безпосередньо садити голландську цибулю на зиму. Тож перекопайте та розпушіть ґрунт граблями, щоб він був рівним і без грудок. Не забудьте видалити на ділянці бур’яни.

Далі важливо зробити борозенки глибиною до 7 см. Туди перед посадкою рекомендовано насипати суміш із деревної золи та подрібненої яєчної шкаралупи.

Слідкуйте за глибиною посадки – над цибулею після занурення у ґрунт має бути близько 5 см землі. Не робіть поверхневу посадку, інакше посадковий матеріал може замерзнути взимку.

Після цього розмістіть у лунках цибулини на відстані 8-10 см одна від одної. Після цього можна присипати їх землею.

Голландська цибуля на зиму: догляд

Після осінньої посадки спеціально поливати грядки не є необхідністю. Тільки, якщо осінь зовсім без опадів і земля аномально суха – потрібно поливати весь город, а не лише цибулю.

Якщо прогнозують холодну зиму або ви спізнилися з посадкою, а морози вже близько – вкрийте грядки опалим листям, рослинними рештками, хвоєю.

– Мульчування після посадки допоможе зберегти вологу, запобігти розвитку бур’янів та забезпечить утеплення цибулин, – зауважує наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали про найкращі терміни, коли викопувати моркву на зиму, щоби зберегти овочі ще на рік.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 10:53:56