Україна і світ

Особливий показ мод: на подіум вийшли люди, яким пересадили органи


У Києві, напередодні Всесвітнього дня донорства, відбувся дуже незвичайний показ мод. На подіум вийшли люди, яким пересадили органи, і медики, які зробили це можливим.

“Коли в життя повертаються кольори” – так назвали подію організатори, які хочуть привернути увагу українців до сфери трансплантації.

Життя змінилося

Люди, які живуть із трансплантованими органами, приїхали до столиці разом із сім’ями. Життя кожного з них змінилося.

– Хтось зміг уперше за багато років виїхати на море, діти – продовжити навчання в школі, хтось зустрів свою другу половинку і планує створити сім’ю. Адже трансплантація – це життя, можливість бачити його в кольорах і планувати своє завтра, – йдеться в повідомленні.

Модель і дизайнерка

Наймолодша модель – волинянка Солом’янка Книш вийшла на подіум із мамою Ольгою та сестрою Настею. Понад рік тому в Інституті серця МОЗ України дівчинці пересадили донорське серце – це була перша трансплантація серця дитині такого віку.

Дизайнерка Ельвіра Гасанова, чию колекцію презентували цього вечора, каже, що одяг для моделей добирали індивідуально, щоб більше розкрити красу й особливість кожної людини. Лікарка за першою освітою та професією, вона залюбки долучилася до популяризації донорства в країні.

Серед глядачів у залі була присутня родина померлого донора. Вони захотіли познайомитися з тими, кому пересадили органи рідної людини.

Статистика

За чотири роки, коли в Україні активно розвивається трансплантація, проведено понад 1 500 органних пересадок. В Україні пересаджують серце, нирки, печінку, легені, підшлункову залозу. Усі ці операції завдяки державі повністю безоплатні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі в національному листі очікування трансплантації перебуває понад 3 000 українців. Але щороку тільки близько 20% із них отримують допомогу методом органної трансплантації. Медики могли б надавати таку допомогу більшій кількості українців, якби згод на посмертне донорство було більше.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 11:38:00