Україна і світ

Від ППО до інвестицій: Кулеба окреслив 5 напрямків відбудови України

У середньостроковій перспективі для відбудови країни важлива робота за п’ятьма напрямками, від захисту неба до інвестицій.

Про це на конференції з відбудови України у Берліні повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що найпершою короткостроковою потребою України є порятунок енергосистеми, щоб найкраще підготуватися до наступної зими.

Зараз дивляться

5 напрямків відбудови України

Кулеба назвав п’ять процесів-напрямків у  довгостроковій перспективі, від яких залежатиме успіх відбудови.

– Перше: дорога до відновлення починається через ППО. Чим менше шкоди – тим менше потрібно буде відбудовувати, – зазначив Кулеба, закликавши партнерів наслідувати приклад Німеччини і надати Україні якомога більше інструментів для захисту від ударів з боку РФ з повітря.

Інвестиції, за словами міністра, є другим напрямком. Він закликав європейський бізнес не чекати кінця війни, щоб заходити в Україну, і вже досліджувати можливості у сферах, які їх цікавлять. Також Кулеба наголосив на важливості запуску європейськими урядами програми підтримки і для європейських бізнесів, які заходять в Україну, і для українських підприємців.

Макрофінансова допомога від партнерів є третім напрямком, тож Кулеба висловив сподівання, що уряди європейських країн і Єврокомісія будуть готові надалі надавати цю підтримку.

Четвертим пунктом міністр назвав рух України до членства в ЄС як той процес, що сприятиме відбудові.

Ще одним важливим кроком до відновлення України, вважає Кулеба, є робота над використанням російських заморожених активів для компенсації Україні завданих війною збитків.

– Ми маємо бути амбітними, ми маємо бути рішучими і знайти способи, щоб Росія реально заплатила, – зауважив Кулеба.

За словами міністра, є просування за всіма цими пунктами, але це має відбуватися швидше.

Нагадаємо, що сьогодні, 11 червня у Берліні стартувала конференція з питань відновлення України. На заході президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що вже у липні перші €1,5 млрд доходів від заморожених активів РФ буде переведено Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-11 15:34:03