Україна і світ

Вибух у Шевченківському суді Києва – вироки отримали двоє військових Нацгвардії

Суд виніс вироки офіцеру та сержанту Національної гвардії України в справі про вибух у Шевченківському райсуді Києва в липні цього року.

Про це повідомили в Спеціалізованій прокуратурі в сфері оборони Центрального регіону.

Що встановило слідство

Йдеться про інцидент, під час якого загинув Ігор Гуменюк. Він був підозрюваним у справі про вибух гранати біля Верховної Ради в 2015 році, внаслідок якого загинули троє військовослужбовців Нацгвардії, а десятки людей дістали поранення.

Зараз дивляться

5 липня 2023 року суд мав продовжити йому термін перебування під вартою.

За даними слідства, того дня Гуменюк виніс із ДУ Київський слідчий ізолятор не менше шести саморобних вибухових пристроїв, які сам і виготовив.

У подальшому він підірвав їх у приміщенні Шевченківського райсуду.

Під час цього інциденту Ігор Гуменюк загинув. Поранення дістали співробітники поліції, було пошкоджено приміщення і майно суду.

Хто отримав вироки

Засуджено двох з п’яти обвинувачених у справі: начальника судової варти та його помічника (військовослужбовців Нацгвардії).

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За даними прокуратури, в СІЗО та під час перевезення Гуменюка до суду обвинувачені порушили правила конвоювання: не провели його обшук та не перевірили речі.

Шевченківський районний суд Києва визнав офіцера та сержанта Нацгвардії винними у порушенні статутних правил вартової служби чи патрулювання, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 418 Кримінального кодексу України).

Суд врахував визнання нацгвардійцями своєї вини, сприяння слідству та щире каяття.

Начальнику судової варти призначено покарання у вигляді арешту строком на 6 місяців, а його помічнику – строком на 2 місяці з відбуванням покарання на гауптвахті.

Деталі вибуху в Шевченківському райсуді

Як повідомляли в МВС України, після судового засідання Ігор Гуменюк зачинився у вбиральні, а згодом відчинив двері та кинув у бік караулу вибуховий пристрій.

Він намагався втекти, однак правоохоронці вистрілили в повітря, щоб його зупинити. Після цього Гуменюк зачинився в окремому приміщенні і знову підірвав вибухівку.

Тоді дістали поранення двоє бійців КОРД, які штурмували це приміщення.

В МВС зазначали, що сам Ігор Гуменюк підірвав себе і загинув.

У ДБР повідомляли, що він тривалий час готував свою втечу з-під варти. Вибухівку отримував від спільників під виглядом ліків. З неї Гуменюк кустарним методом виготовив саморобні вибухові пристрої.

Через вибух у суді підозри отримали п’ятеро правоохоронців: троє співробітників Київського слідчого ізолятора і двоє військовослужбовців Національної гвардії України.

Джерело: Спеціалізована прокуратура в сфері оборони Центрального регіону

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 16:39:07