Україна і світ

Вдатися до маневрів, цікавих і нестандартних дій: як Сирський може змінити хід війни

Фото: Генштаб ЗСУ

В Авдіївці Донецької області зараз спостерігається дуже складна ситуація, тому що ворог веде активні наступальні дії. РФ намагається завдати удару з трьох основних напрямків – з півночі, півдня та заходу фактично в саме місто.

Про це заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. За його словами, ворог зазнає значних втрат, попри те, що активно застосовує бронетехніку, велику кількість штурмових груп, авіацію, дрони та інші засоби.

Зараз дивляться

Ситуація в Авдіївці

– Попри все, в Авдіївці виконуються колосальні задачі з оборони. Там знищується велика кількість ворога, сили, засобів, не дається розвинути темп операції. Це дуже важливий момент. Темп операції російських військ не може бути розвинений, – звернув увагу експерт.

Проте аналітик наголосив, що ситуація в Авдіївці дуже складна, тому що боротьба вже йде фактично в районі місцевої забудови, про що є вже неодноразові повідомлення. Так само ворог намагається насуватися на фланги та Первомайське.

Як діятиме Україна

– Якщо буде перерізана логістика до Авдіївки, то населений пункт не встоїть. Що робити в такій ситуації? Як може діяти наше командування? Змоделюймо, які можуть бути дії? Я не претендую в жодному випадку на те, щоб пропонувати плани кампанії, але моделюю, як це може бути на сьогодні, – сказав експерт.

Олександр Мусієнко припустив, що Україна перебазувала в Авдіївку деякі батальйони, щоб укріпити Сили оборони та стримувати російських окупантів, не дати їм можливості просуватися в місцевих боях.

– Перше: якщо правда про те, що третя штурмова, можливо, не вся бригада, а лише деякі батальйони були перебазовані в Авдіївку, тоді це робиться, щоб укріпити наші сили. Я підозрюю, ймовірно, стримувати ворога, щоб він не просувався в місцевих боях. Так само нам потрібно виконати задачі зі стабілізації флангів, щоб зберегти логістику. Перша ситуація – це перекидати всі сили, застосовувати маневри, – наголосив експерт.

Цікаві та нестандартні дії

– Ми вже, до речі, можемо побачити нове військове керівництво. Це не просто зараз якісь перекидання резервів, сил на підмогу, не просто підкріплення, а безпосередньо маневри. Тобто третя штурмова бригада з одного місця в інше передислоковується. Вона була там виведена на відновлення, фактично нею посилюватиметься напрямок Авдіївки, – стверджує Мусієнко.

Військовий аналітик припускає, що можна застосувати контрудар, вдатися до певних цікавих і нестандартних дій, наприклад, атакувати в іншому місці.

– Я допускаю, знаючи нову команду головнокомандувача, тобто новий Генеральний штаб, можливо, вони вдадуться до цікавих і нестандартних дій. Зараз вони завдадуть контрудар в іншому місці. Всі сили будуть зараз кинуті на інший напрямок на фронті. Можливо, Шахтарський, Вугледар, Кринки чи інший. Там буде завданий потужний удар по ворогу, щоб зняти напругу, яка є на сьогодні в Авдіївці, коли ворог не очікує такого, відверто скажемо, – звернув увагу експерт.

За його словами, буде дуже ризиковано перехопити ініціативу на якійсь ділянці фронту, тому що ця спроба може бути невдала. Але якщо вона вдасться, тоді це вирішить багато питань, вважає Мусієнко.

– Це зніме тиск на угрупування, яке є в Авдіївці, дасть змогу нам стабілізувати ситуацію. Це дуже важливий момент. Це важко, дуже складно та ризиковано, але це один зі шляхів розвитку ситуації, який може бути, – наголосив Олександр Мусієнко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-13 00:11:26