Україна і світ

Вчені створили перстень, що допомагає жінкам визначити овуляцію, а лікарям – патології

Вчені Каліфорнійського технологічного інституту розробили розумний перстень, який може визначати рівень статевого гормону естрадіолу в поті.

Біосенсорний пристрій допоможе жінкам відстежувати менструальний цикл та овуляцію, а лікарям – діагностувати патології, пов’язані з гормоном.

Науковий винахід для жіночого здоров’я

Щоб дізнатися про власний рівень гормонів, пацієнтам доводилося їздити до клінік для аналізів крові чи сечі або надсилати зразки до лабораторії. Але такі інвазивні варіанти зазвичай забирали багато часу.

Зараз дивляться

Дослідники запропонували використовувати інші біомаркери, як-от піт. Адже досі не було жодного датчику або пристрою, які б спеціально націлювалися на репродуктивний гормон естрадіол.

Тож вчені розробили біосенсорний перстень, який завдяки електричному струму стимулює виділення поту на пальці.

Зібраний пот потрапляє в камеру пристрою, де здійснюється аналіз з використанням аптамерів – коротких фрагментів ДНК чи РНК, що зв’язуються з естрадіолом. Результати вимірювань передаються на смартфон і готові вже за 10 хвилин.

Випробування біосенсорного пристрою продемонструвало неймовірну точність, порівняну з аналізами крові, хоча процес відбувається значно швидше. Автори винаходу планують розробити сенсори також для інших гормонів.

Джерело: Nature

Фото: Каліфорнійський технологічний інститут

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-05 16:40:54