Україна і світ

Вакцинація від грипу прямо в аптеці: чи скрізь щепитимуть і що потрібно, щоб її отримати


Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою регламентував питання вакцинації в аптечних закладах, подібно до того, як це відбувається в країнах ЄС та США.

Міністерство охорони здоров’я повідомило на своєму офіційному сайті, що вже створено механізми щеплення проти грипу прямо в аптеках.

Оперативно реагувати на епідемічні загрози

Представники аптечних мереж на нараді під головуванням міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка отримали інформацію, як планується втілювати в життя запуск процесу вакцинації в аптеках України.

Це нововведення дозволить оперативно реагувати на епідемічні загрози і зробить доступнішою цю послугу, що сприятиме зміцненню громадського здоров’я та здоров’я кожної окремої людини.

– Вакцинація в аптеках — важливий євроінтеграційний крок, який свідчить про готовність України модернізувати систему охорони здоров’я для ще більш ефективного реагування на епідеміологічні виклики відповідно до кращих світових стандартів, – наголосив міністр.

Ляшко зазначив, що досвід інших країн, де існує доступ до вакцинації в аптеках, не тільки позитивно вплинув на рівень громадського здоров’я, а й суттєво зменшив навантаження на медичну систему в епідсезони.

Адже щорічна вакцинація від грипу — найдієвіший спосіб профілактики.

Чи всі аптеки можуть долучитися до вакцинації

У МОЗ роз’яснили, що аптеки повинні отримати ліцензію МОЗ України на провадження господарської діяльності з медичної практики, забезпечити відповідне матеріально-технічне обладнання, мати окремо організоване приміщення для проведення щеплень пацієнтам та зону очікування.

Право на проведення щеплень в аптеках мають лише ті фармацевти, що пройшли спеціальне навчання, яке дозволяє надавати цю послугу кваліфіковано та безпечно.

У вересні цього року перша група фармацевтичних працівників уже пройшла тематичний фаховий курс в НМУ ім. О. Богомольця. Вони отримали необхідні знання та практичні навички для проведення вакцинації в умовах аптечного закладу, відповідно до чинних стандартів та протоколів.

Перша аптека, де відсьогодні кожен повнолітній українець має змогу зробити профілактичне щеплення проти грипу, працює в Києві за адресою: вул. Велика Васильківська, 84/20, приміщення 3.

Що потрібно, щоб зробити щеплення проти грипу в аптеці

У МОЗ назвали сім умов. Тож людині, яка хоче щепитися проти грипу в аптечному закладі, потрібно:

  • отримати рецепт на вакцину у сімейного лікаря (це можна зробити дистанційно);
  • звернутися в аптеку, яка отримала ліцензію на проведення вакцинації;
  • придбати вакцину в аптечному пункті;
  • заповнити згоду на проведення щеплення;
  • отримати щеплення в аптеці;
  • зачекати 30 хв після щеплення та отримати довідку про вакцинацію;
  • надати довідку про щеплення своєму сімейному лікарю.

Вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, однак рекомендована, особливо людям з групою ризику – всім, хто працює в місцях масового скупчення людей: медпрацівникам, правоохоронцям, учителям, а також вагітним, пацієнтам із захворюваннями захворюваннями, дітям до 5 років та людям. віком 60+.

Вакцини проти грипу французького та корейського виробництва вже доступні в наших аптеках. Вони сертифіковані та пройшли державний контроль якості.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 10:43:20