Україна і світ

Не міг ходити на протезі: у Львові воїну приборкали больовий синдром за новою методикою


У Львові в Національному реабілітаційному центрі Unbroken 31-річному воїну Олександру Рясному, який втратив ногу на фронті, допомагали боротися ще з одним супротивником – болем.

Через втрачену ногу нестерпний біль скував спину

Керівник Центру болю Роман Смолинець розказав, що з таким нестерпним болем у попереку часто стикаються пацієнти, які втратили кінцівки і починають користуватися протезами. Через це йде перевантаження однієї сторони тіла.

– Відбувається дегенерації одного з фасадних суглобів, що сполучає хребці, і це викликає біль у попереку, – пояснив Смолинець.

Лікар наголосив, що цей біль відчувається як тупий, ниючий, який посилюється та загострюється під час фізичних навантажень, зокрема – під час занять з фізичним терапевтом.

У спокої він стає менш інтенсивним, але залишається ниючим.

31-річний Олександр Рясний відчув його сповна. Чоловік з прифронтового Оріхова, що на Запоріжжі, захищає Україну майже 10 років.

Спершу АТО, потім ООС і зрештою – повномасштабне вторгнення.

Рік тому під час артилерійського обстрілу наших позицій Олександр отримав важке поранення стегна і зрештою – втратив ногу та 2 л крові.

Кілька тижнів провів у реанімації на межі життя та смерті. А вже, коли прийшов до тями, його направили до Львова, в реабілітаційний центр  Unbroken – для подальшого лікування, реабілітації та протезування.

Здавалося, усе найгірше залишилося позаду, але відновлення Олександра сильно ускладнював больовий синдром у спині.

Застосували радіочастотну абляцію

Чоловік не міг виконувати всі необхідні вправи на заняттях з реабілітації та повноцінно користуватися протезом.

Львівські фахівці почали шукати причину постійного болю. Ось тоді і встановили, що больовий синдром зумовлює проблема з суглобами хребта.

Спочатку Олександру виконали інтервенційну блокаду фасетних суглобів під рентген-контролем. Ефект від процедури тривав 2,5 місяці. Звісно, цим не задовольнилися.

Новим рішенням проблеми пацієнта стала радіочастотна абляція. Цей метод боротьби з хронічним болем передбачає введення спеціальних голок і електродів у зону проекції фасетних суглобів, де під рентгенівським контролем обробляють нервове закінчення при температурі +80 ℃.

Таким чином, кінцеві ділянки нервових волокон, які і передають больові імпульси з епіцентру до мозку, ніби “випалюються”.

Радіочастотна абляція відзначається високою точністю, безпекою та можливістю амбулаторного лікування.

У Олександра ця процедура тривала близько 30 хв і відразу після неї він відчув значне полегшення.

За чотири місяці після радіочастотної абляції, яка прискорила процес реабілітації, оскільки дала змогу без болю проводити вправи високої фізичної інтенсивності, Олександр повернувся у стрій – до свої бригади.

Долучайтеся до проєкту Герої без болю

За цією методикою у Центрі Unbroken допомогли позбутися хронічного болю понад 500 пацієнтам.

Більшість з них – захисники, які втратили кінцівки на війні або отримали інші важкі поранення.

Unbroken Foundation та Благодійна платформа dobro.ua оголосили збір коштів для проєкту Герої без болю.

Мета — зібрати 66,5 млн гривень на створення центрів лікування болю у медзакладах Першого медоб’єднання Львова, на базі яких і розбудовано екосистему Unbroken/Незламні.

Підтримати проєкт та прискорити його реалізацію можна за посиланням: https://dobro.ua/project/heroes_without_pain/

Ці центри зможуть забезпечити життя без болю десяткам тисяч українців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Національний реабілітаційний центр Unbroken

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 12:30:12