Україна і світ

Підживлення малини восени: ключ до багатого врожаю


Малина – одна з найпопулярніших ягід. Її солодкий смак і аромат нікого не залишать байдужим. Але щоб насолоджуватися ласощами щороку, потрібно правильно доглядати за рослиною. Осіння підгодівля – це запорука багатого врожаю наступного року. Восени закладаються бруньки, з яких навесні з’являться нові пагони й квіти. Підживлення допоможе малині зміцніти й успішно пережити зиму.

Life. Факти ICTV дізнавалися, чим і коли удобрювати малину восени.

Навіщо потрібне підживлення малини восени

За сезон малина витрачає багато сил на ріст і плодоношення. Осіннє підживлення допомагає заповнити запаси поживних речовин у ґрунті, які необхідні для формування нових пагонів, бруньок і коренів.

Правильно підібрані добрива підвищують зимостійкість рослин, допомагаючи їм краще переносити зимові морози.

Восени коренева система активно розвивається. Підживлення сприяє її росту і зміцненню, що позитивно позначається на загальному стані куща.

Добриво малини восени стимулює закладку квіткових бруньок, які наступного року дадуть рясний урожай. Кущі малини формують більші та солодші ягоди.

Чим підживити малину восени під зиму

Однак не всі добрива добре позначаються на зимостійкості кущів. Тому необхідно з обережністю вибирати правильні препарати.

Чим удобрювати малину восени:

  • Фосфор сприяє розвитку кореневої системи й покращує зимостійкість, а калій підвищує стійкість до хвороб і шкідників. Так кущ буде повністю готовий до зими.
  • Оптимальний варіант – це речовини, що містять калій і фосфор. Річ у тім, що калій зміцнює клітинні структури, а фосфор стимулює ріст і визрівання пагонів.

Щодо азотистих добрив, то вони стимулюють ріст зелені та нового листя. Це може призвести до того, що рослина перед зимою ослабне, а молоді пагони загинуть через заморозки.

Органічні добрива (компост, перегній) також корисні для малини, але їх краще вносити навесні. Якщо їх внести пізньої осені, це не завдасть рослинам шкоди, але водночас користі буде мало. Процес розкладання органіки сповільнюється через зниження температури. Частина поживних речовин може вимитися з ґрунту осінніми дощами до того, як рослини їх засвоять.

Як вносити добрива під кущі малини восени

Перед внесенням добрив необхідно акуратно перекопати ґрунт навколо кущів малини.

Розсипте гранули добрива по поверхні ґрунту, потім злегка закладіть їх у землю. Або розведіть добриво у воді згідно з інструкцією і полийте кущі малини під корінь.

На один кущ малини потрібно 40-50 г калійних і фосфорних добрив. Обов’язково вносити добрива лише у вологий ґрунт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Оптимальний час для осіннього підживлення – кінець вересня – початок жовтня.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 12:42:19