Україна і світ

В ISW розповіли, як Путін навесні-літом 2022 року намагався уникнути примусової мобілізації

До кінця травня 2022 року в Росії, ймовірно, почали закінчуватися боєздатні сили, що змусило Путіна розпочати кампанію з набору добровольців.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що тоді Путіну довелося відмовитися від примусового призову через його недовіру до міноборони РФ.

Заклик був би не популярним ще через те, що Путін не надав своєму населенню необхідної інформації для цього, та й російські війська зазнавали значних невдач.

Зараз дивляться

Невдачі армії РФ спостерігаються і до сьогодні.

Натомість російський диктатор вирішив посилити вербування добровольців, яке вже проводили ультранаціоналістичні групи, і наказав сформувати нові добровольчі формування.

Путін також прибрав із поля зору планувальників та виконавців свого плану нападу на Україну – начальника генштабу Валерія Герасимова та міністра оборони Сергія Шойгу. Тоді багато хто припустив, що обох було звільнено або знижено на посаді.

Прокремлівські блогери все частіше критикували міноборони Росії за те, що йому не вдалося здобути значних перемог при тяжких втратах.

Фонд Нова Америка (New America) з’ясував, що Кремль роками приваблював російські ультранаціоналістичні угруповання, такі як Русич та Російський імперський рух (РІД) для вербування людей для секретних операцій Росії за кордоном.

Русич та РІД допомагають вербувати бойовиків для угруповання Вагнера. Ці ультранаціоналістичні групи використовують онлайн-платформи VK та Telegram для проведення вербування, краудфандингу та поширення пропаганди.

Вербування для фейкових “ДНР” та “ЛНР”, окремих регіональних формувань, таких як батальйон Аланія в Північній Осетії, чеченські загони та козацькі воєнізовані формування, проводять аналогічні онлайн-кампанії.

Кремль вирішив звернутися саме до ультранаціоналістів, сподіваючись, що вони залучать добровольців, які ідеологічно підтримують війну.

Раніше ISW повідомляла про численні випадки, коли так звані чиновники ДНР розсилали маріупольцям СМС-повідомлення про вербування. А рекламний щит угруповання Вагнера висів у Єкатеринбурзі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кремль також дозволив власнику Вагнера Євгену Пригожину розпочати вербування ув’язнених приблизно у липні 2022 року.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-27 08:53:24