Україна і світ

Україна закликала Гаазький трибунал зобов’язати РФ знести Керченський міст

Фото: Getty Images

Україна закликала трибунал у Гаазі змусити Росію знести Керченський міст, незаконно збудований після анексії Криму у 2014 році.

На представленні позиції Києва в Арбітражному суді з прав України як прибережної держави у Чорному та Азовському морях та Керченській протоці виступила заступник Агента України Оксана Золотарьова.

Керченський міст – позиція України у Гаазі

Вона означила, що будівництво мосту через Керченську протоку відбувалося порушуючи міжнародні закони та з використанням маніпуляцій.

— Саме Росія відрізала Кримський півострів від материкової України і, таким чином, розірвала сотні тисяч родинних зв’язків, позбавила жителів Криму майбутнього і створила з Криму територію розпачу та зневіри. Іронічно, і навіть цинічно чути, як Росія у своїх виступах перед цим шановним Трибуналом стверджує, що у стражданнях українців у Криму винен хтось інший, а не сама Росія.

Москва стверджує, що приводом для побудови так званого Керченського мосту була так звана блокада. Але справжньою блокадою є та, яка не розглядається цим Трибуналом – блокада Росією українських портів у 2022 році, яка спричинила глобальну продовольчу кризу, – заявила Золотарьова.

Вона наголосила, що справжня мета цієї переправи – перетворити Азовське море на закрите російське озеро.

Представниця МЗС додала, що демонтаж мосту, про що просить Україна, вкрай важливо для Чорного та Азовського морів та Керченської протоки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— Демонтаж мосту є єдиним способом відновити прохід для суден усіх країн, які використовували протоку в минулому, та суден, які використовуватимуть протоку в майбутньому. Росія незаконно збудувала цей міст, і тепер вона має його прибрати, щоб забезпечити прохід через Керченську протоку відповідно до міжнародного права, – резюмувала Золотарьова, виступаючи в Гаазі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 00:52:57