Україна і світ

Ескалація на Близькому Сході вже призвела до зростання цін на нафту: як це може вплинути на світ

Фото: Getty Images

Після того, як Ізраїль розпочав свою кампанію проти бойовиків Хезболли на півдні Лівану і вдарив по Бейруту, США та їхні союзники готуються до заходів у відповідь проти Ірану, який атакував єврейську державу балістичними ракетами цього тижня.

Крім того, ескалація на Близькому Сході призведе до економічних наслідків у всьому світі.

Про це пишуть Bloomberg і Reuters.

Невизначеність на Близькому Сході

Після нічної атаки по медичному центру в Бейруті, де, як припускають, перебували бойовики Хезболли, загинули дев’ятеро людей, заявила місцева влада. Водночас армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що знищила 15 бойовиків Хезболли внаслідок нічної атаки на будівлю, яку використовує це угруповання.

У той час як бойові дії розгоралися, міжнародна увага була зосереджена на термінах і масштабах очікуваної відповіді Ізраїлю на іранський ракетний удар на початку тижня. Хоча ця атака не завдала великої шкоди, і Ізраїль, і США заявили, що це неприйнятна ескалація й Ізраїль відповість.

У четвер президент США Джо Байден посилив невизначеність щодо того, що буде далі, коли його запитали, чи підтримають США атаки на іранські нафтові об’єкти.

– Ми обговорюємо це питання. Я думаю, що цього було б замало – у будь-якому разі, – неоднозначно відповів Байден журналістам за межами Білого дому.

Ціни на нафту зросли на, приблизно, 2% на тлі коментарів Байдена, який припустив, що можливі удари по енергетичній інфраструктурі все ще обговорюються. Це контрастувало з більш ранніми – і більш різкими – висловлюваннями, в яких Байден заявив, що США не підтримають ізраїльські атаки на ядерну програму Ірану. Президент США також говорив, що не очікує, що відповідні заходи Ізраїлю послідують протягом наступного дня.

Як зазначає Reuters, економічний вплив за межами безпосереднього регіону – дуже незначний, проте основні наслідки обмежені фінансовими ринками, оскільки інвестори хеджують свої портфелі безпечними активами.

Так, індекс долара, що вимірює курс американської валюти щодо євро, єни та чотирьох інших провідних валют, торгується близько тритижневих максимумів.

Однак залишається незрозумілим, чи призведе це до такого стійкого і різкого зростання, яке помітять навіть звичайні автомобілісти. Аналітики зазначають, що у Сполучених Штатах високий рівень запасів сирої нафти, а у країн-виробників ОПЕК достатньо вільних потужностей, щоб згладити наслідки перебоїв, принаймні в короткостроковій перспективі.

Як реагують економічні політики

Reuters додає, що для керівників центральних держбанків властиво вказувати на те, що вони не обмежуються непередбачуваними, разовими потрясіннями в економіці. Натомість, як правило, вони зосереджені на глибших, глибинних тенденціях.

Втім, у цій ситуації вони не можуть дозволити собі повністю ігнорувати геополітичні події.

Так, голова Банку Англії Ендрю Бейлі заявив газеті The Guardian, що банк може піти на активніше зниження процентних ставок, якщо інфляційний тиск і надалі слабшатиме, що свідчить про те, що наразі банкіри не вважають близькосхідний конфлікт серйозною загрозою для своїх спроб стримати інфляцію. Бейлі сказав, що, схоже, існує прагнення зберегти стабільність на нафтових ринках, але він також зазначив, що конфлікт може призвести до зростання цін на нафту, якщо ситуація і далі загострюватиметься.

Заступник керівника Ріксбанку Швеції Пер Янссон виступив з аналогічним посланням, заявивши, що наслідки близькосхідного конфлікту поки що не настільки серйозні, щоб переглядати економічні прогнози.

Міжнародний валютний фонд заявив у четвер, що ескалація конфлікту на Близькому Сході може мати значні економічні наслідки для регіону та світової економіки, однак ціни на сировинні товари залишаються нижчими за максимуми минулого року. За словами прес-секретаря МВФ Джулі Козак, поки що зарано прогнозувати конкретні наслідки для світової економіки.

Наслідки війни на Близькому Сході

Економічні наслідки тотальної війни на Близькому Сході, у разі якщо почнуться обстріли енергетичної інфраструктури країн регіону, а також розширення бойових дій у регіонах Перської затоки, можуть бути більш відчутними.

Наприклад, унаслідок атак можуть бути порушені торговельні шляхи через Червоне море, що позначиться на світовій економіці.

За оцінками Oxford Economics, такий сценарій підніме ціни на нафту до $130 і знизить зростання світового виробництва на 0,4 відсоткових пункти наступного року, яке, на думку Міжнародного валютного фонду, наразі становить приблизно 3,3 %.

Контекст

У вересні Ізраїль провів серію руйнівних атак у Лівані, які практично знищили керівництво Хезболли, включно з її лідером Хасаном Насраллою. Головне проксі-ополчення Ірану вважається терористичною організацією в США та інших країнах.

У відповідь на це офіційний Тегеран здійснив масовану атаку балістичними ракетами проти Ізраїлю. Серед причин такої відповіді було названо вбивство високопоставленого представника ХАМАС в іранській столиці в липні.

У четвер ліванська армія заявила, що внаслідок ізраїльського удару по одному з її постів на півдні країни загинув один солдат. У середу Ізраїль повідомив, що вісім його військовослужбовців загинули в боях із Хезболлою, що стало першими втратами з початку наземного вторгнення на початку цього тижня.

Ізраїль направив війська на південь Лівану в понеділок у спробі витіснити бойовиків Хезболли вздовж кордону. За останні два тижні сотні мирних жителів Лівану загинули внаслідок ізраїльських авіаударів, а мільйон людей залишили свої домівки на півдні та в деяких інших частинах країни, повідомляє уряд Лівану.

Європейський союз оголосив, що збільшує гуманітарну допомогу Лівану на $33 млн до більш ніж $110 млн на рік.

Водночас прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу користується широкою підтримкою всередині країни щодо наземного і повітряного наступу в Лівані, який також є спробою забезпечити повернення десятків тисяч переміщених ізраїльтян у свої домівки на півночі країни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Паралельно з цим Нетаньяху перебуває під тиском ізраїльтян, які вимагають від нього більш рішучої відповіді на залп Ірану. Того місяця Ізраїль завдав обмеженого удару по іранському військовому об’єкту, після того, як Тегеран випустив 300 ракет і безпілотників, які були здебільшого перехоплені й не заподіяли особливої шкоди.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 23:21:50