Україна і світ

Українські жінки з усіма випробуваннями через війну стали сенсацією у світі – Зеленська

Перша леді України Олена Зеленська розповіла, що українські жінки з усіма випробуваннями через війну стали сенсацією у світі.

Про це вона заявила у своєму виступі на шостому Українському жіночому конгресі.

За її словами, щорічну премію Джона Маккейна присудили українським жінкам за лідерство на державній службі.

– Принагідно переадресовую її вам, дорогі жінки, – сказала Олена Зеленська.

Перша леді наголосила, що коли розповідає світу про українських жінок, то обов’язково згадує про 40 тис. жінок-добровольців у лавах ЗСУ і про мільйони жінок на інших фронтах спротиву.

Наші медикині, волонтерки, вчительки – усі вони роблять свою роботу попри обстріли. На жінках-підприємицях тримається третина бізнесу, який живить економіку України.

– Розповідаю про героїнь, які витримали полон та окупацію, але не зламалися, про мільйони тих, які полишили дім, щоб врятувати дітей. Я розповідаю історії жіночих доль, щоб світ уявив їх не як цифри у статистиці, а як особистості…

Розповідаю про старосту Мотижина Ольгу Сухенко, вбиту окупантами за допомогу односельцям. Про виховательку Наталю Писоцьку, яка врятувала 30 вихованців будинку дитини. Акушерку Тетяну Соколову, що прийняла десятки пологів під обстрілами в Маріуполі, – зауважила Олена Зеленська.

А ще перша леді згадала про бойових медикинь Тайру та Пташку, які побували у ворожому полоні. За її словами, історій про таких жінок насправді набагато більше. Історії важкі, проте вимагають бути нас сильнішими заради перемоги.


Українські жінки за місяці війни навчилися жити із цією війною.

Українки навчилися миттєво доставляти гуманітарні вантажі, евакуювати найскладнішими маршрутами, користуватися зброєю та розбиратися в турнікетах, дронах і тактичній медицині, а тепер ще й в електрогенераторах.

– Кожна жінка у нас мультизадачна, – зауважила Олена Зеленська.

За словами першої леді, після війни наша держава має якнайкраще попіклуватися про жінок. Подумати про безбар’єрність, рівність у можливостях, оплаті та ставленні.

Основною ідеологією України має бути людиноцентричність.

28 листопада у Києві розпочався шостий Жіночий український конгрес, темою якого є цінності під час війни. Захід присвячений викликам, які постають перед жінками під час війни, та тим цінностям, з якими українська та світова спільнота ці виклики долають.

Джерело: Український жіночий конгрес

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Український жіночий конгрес

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-28 13:47:52