Україна і світ

Українські міжнародні резерви продовжують скорочуватись

Українські міжнародні резерви станом на початок грудня поточного року, за попередніми даними, становили понад $38,7 млрд. У листопаді вони знизились на 0,5%.

Про це у повідомленні від 6 грудня повідомив пресцентр Національного банку України.

Як повідомили в пресслужбі, інтервенції НБУ для підтримки курсової стійкості та боргові виплати країни значною мірою були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.

Зараз дивляться

Загалом, впродовж листопада динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників, вказують у Нацбанку.

Першим фактором в НБУ назвали операції регулятора на валютному ринку України. Нацбанк продав на валютному ринку $2,45 млрд та викупив до резервів $3,7 млн.

Таким чином, чистий продаж валюти НБУ в листопаді становив $2,4 млрд. За даними Нацбанку, він зменшився у 1,4 раза порівняно з жовтнем “після успішної адаптації ринку до режиму керованої гнучкості курсу”.

– Інтервенції НБУ з продажу валюти в листопаді також були майже на 10% меншими, ніж у вересні, тобто до моменту відмови від фіксованого курсу, – йдеться у повідомленні.

Другим фактором у НБУ називають надходження на користь уряду України та виплати за обслуговування й погашення держборгу.

За даними Нацбанку, на валютні рахунки уряду в регулятор надійшло $2,33 млн.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Разом із тим Кабінет міністрів України виплатив за обслуговування та погашення держборгу в іноземній валюті $109,2 млн, з яких $38,6 млн – борг перед ЄІБ, $30,9 млн – борг перед Світовим банком, $30,8 млн – борг перед ЄБРР, та решта боргів перед іншими міжнародними кредиторами. Зокрема, МВФ було виплачено $250,3 млн.

Третім фактором впливу на динаміку міжнародних резервів у Нацбанку назвали переоцінку фінансових інструментів. За даними НБУ, у листопаді внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $283,8 млн.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,2 місяця майбутнього імпорту, заявили також в регуляторі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-06 23:17:08