Україна і світ

Україна може бити по військових цілях на території РФ – президент Латвії

Латвія виступає за зняття з України обмежень щодо застосування західної зброї під час ударів по Росії і закликає країни-союзниці по НАТО також дати українським військовим такий дозвіл.

Про це заявив президент Латвії Едгарс Рінкевичс в інтерв’ю CNN.

Латвія підтримує удари західною зброєю по Росії

За словами Рінкевичса, наступ російської армії на півночі Харківської області є наслідком того, що Росія змогла перевести свою економіку на військові рейки і займається мобілізацією. Але цей наступ також став можливим через помилки союзників по НАТО, які нерішуче реагують на бойові дії і повільно надають підтримку Україні.

Зараз дивляться

– Те, що ми бачимо, – це наслідок нашої нездатності надати Україні достатньо зброї і накладення обмежень на те, як Україна може її застосовувати – для ударів по території Росії. Тут ідеться не про цивільні, а про легітимні військові цілі, – сказав він.

Едгарс Рінкевичс повністю згоден зі словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що для країн-членів НАТО настав час переглянути свої обмеження щодо застосування Україною наданої ними зброї.

Використання західної зброї для ударів по РФ

Раніше низка європейських союзників України, включно з Великою Британією, Швецією та Польщею, заявили, що Україна може використовувати їхню зброю без обмежень, накладених США.

Також, після початку російського наступу на північ від Харкова, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також вступив у цю дискусію і захистив право України на використання західної зброї проти цілей у Росії.

Примітно, що після тиску Конгресу на Білий дім та уряд США, держсекретар Ентоні Блінкен теж, за даними преси, планує підготувати відповідний дозвіл для України, втім, не без низки обмежень.

На іншому боці перебуває канцлер Німеччини Олаф Шольц, який 26 травня заявив, що виступає проти подібних ударів німецькою зброєю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 01:12:11