Україна і світ

Україна готується до легалізації ринку лобізму: як працюватиме та коли ухвалять закон

В Україні може зʼявитися законодавство про легалізацію ринку лобізму. Це було однією з вимог Європейського Союзу для подальшої євроінтеграції.

Очільник Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков пояснив, що вже цього тижня у Верховній Раді можуть зареєструвати урядовий законопроєкт Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні.

Мета документа – створити прозорий ринок лобіювання, підсилити громадські організації, дати законні механізми адвокації ініціатив. За його словами, в Україні працюватиме європейська модель регулювання, де немає дуже суворої звітності, як у США.

Зараз дивляться

Законопроєкт розмежовуватиме лобізм та адвокацію за трьома критеріями: прибутковості, відстоювання приватного чи суспільного інтересу, визначення джерел фінансування.

Публічний реєстр

Новіков зазначив, що законопроєкт передбачає створення реєстру прозорості. Він пояснив, що буде обовʼязкова реєстрація для лобістів, а для ГО – добровільна. Очікується можливість отримати інформацією з публічного реєстру безкоштовно.

За словами глави НАЗК, його планують створити на базі платформи для розгортання державних реєстрів, яку розробила команда Мінцифри. Після ухвалення закону потрібно чотири місяці для розгортання реєстру.

Як лобісти виходитимуть із тіні

Громадяни зможуть легко знаходити лобістів та звертатися за послугами через реєстр. Це буде прозоро й законно відображати їхню діяльність.

Водночас законопроєкт даватиме право на зустріч з субʼєктами правотворчості (депутатами, представниками уряду та іншими).

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Документом передбачаються зміни у регламенті Верховної Ради – лобісти можуть стати співавторами проєктів нормативно-правових актів. Вони отримуватимуть від парламенту обов’язкові запрошення на засідання комітетів.

Штраф для нелегальних лобістів

Буде передбачено відповідальність для лобістів, які продовжать працювати нелегально, пояснив очільник НАЗК. За його словами, адміністративний штраф становитиме 5,4 тис. грн.

Порушника внесуть до реєстру осіб, які вчинили корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення. Відповідальність застосовуватиметься лише через рік після набрання чинності законопроєкта.

Будь-який бізнес може укласти контракт з наявним у реєстрі лобістом чи експертом, який має офіційно зареєструвати діяльність після підписання договору.

Водночас не можна буде користуватися послугам тих, в кого клієнт, бенефіціар чи власник – громадянин Росії та Білорусі.

Фото: НАЗК

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 18:08:24