Україна і світ

Удари по Харківщині, завершення саміту НАТО, пожежа в Хімках під Москвою: новини 11 липня

Фото: Факти ICTV

Російські війська не припиняють обстрілювати керованими авіабомбами Харківську область.

Біля річки Тиса у Закарпатській області виявили тіло ще одного потопельника неподалік від кордону з Румунією.

У Вашингтоні завершився саміт НАТО, який тривав протягом 9-11 липня. Україна теж була присутньою та отримала позитивні рішення, зокрема, деякі країни оголосили про виділення додаткової військової допомоги.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 11 липня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Удар КАБами по Харківській області

Вранці 11 липня російські війська обстріляли керованими авіабомбами село Глушківка у Харківській області, внаслідок чого постраждали четверо людей, повідомили в ОВА.

Окупанти завдали ударів по сільськогосподарському підприємству в Купянському районі. Там постраждала велика рогата худоба та працівники, зазначили в ДСНС України.

Серед них – чоловіки віком 43, 43, 44, 63 років, один з яких перебуває у важкому стані.

На відкритому просторі спалахнула суха солома на площі 150 кв. м.

Під загрозою повторних обстрілів рятувальники та медики ДСНС ліквідували наслідки російської атаки. Пожежу вдалося загасити.

Потопельник біля Тиси

За 30 метрів від українського берега Тиси виявили тіло людини, повідомили в Державній прикордонній службі.

За даними ДПСУ, людину без ознак життя помітили прикордонники Мукачівського загону під час моніторингу ділянки відповідності на кордоні з Румунією.

Як стверджується, це вже 16 випадок утоплення з початку року під час спроби перетнути річку на кордоні.


Саміт НАТО

У Вашингтоні завершився саміт НАТО, який тривав протягом 9-11 липня. Українська сторона провела чимало зустрічей з країнами-союзниками, які виділили нову військову та гуманітарну допомогу.

Зокрема, під час саміту НАТО президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоханніс підписали двосторонню безпекову угоду. ЗСУ отримають ще одну систему ППО Patriot від Румунії.

Люксембург виділяє Україні €80 млн на оборонну допомогу та проведе навчання у кіберсфері.

Водночас Нідерланди оголосили про надання €300 млн на озброєння для винищувачі F-16, щоб ЗСУ мали можливість краще захищати небо. Також країна допоможе у розвитку оборонної промисловості та підготовці українських пілотів.

Німеччина заявила про виділення додаткових систем ППО для України та допомогу в боротьбі з російськими дронами.

Велика Британія розширила військову допомогу для України, зокрема, надавши дозвіл на використання ракет Storm Shadow для ударів по військових об’єктах на території Російської Федерації.

Словаччина матиме спільні проєкти з Україною у сфері енергетики, прикордонній інфраструктурі, гуманітарній співпраці. Також країна підтримає Україну на шляху до членства в Європейському Союзі.

Чехія надасть Силам оборони першу партію боєприпасів та підтримає в рамках Ради Україна — НАТО.

Канада виділить Україні новий пакет військової допомоги на $500 млн та розширить тренувальні місії пілотів.


Заборона на продаж електронних сигарет

В Україні заборонили продаж ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, електронних сигарет і рідин до них з 11 липня.

Відтепер на всіх упаковках тютюнових виробів для куріння мають бути розміщені комбіновані медичні попередження.

Законопроєкт про скасування переходу на літній час

У Верховній Раді найближчого пленарного тижня народні депутати планують розглянути у другому читанні законопроєкт про скасування літнього часу в Україні.

Народний депутат Ярослав Железняк зазначив, що йдеться про законопроєкт №4201, ініціатором якого є очільник Верховної Ради Руслан Стефанчук. На його думку, Україна має залишитися на зимовому часі.

Фото: Pixabay

Пожежа у Руанському соборі у Франції

Вдень 11 липня спалахнула пожежа в Руанському соборі у Франції. Полум’я охопило шпиль об’єкта національної спадщини Франції, який є четвертим за висотою готичним собором у світі.

Біля будівлі встановили охоронний периметр. Для гасіння пожежі залучили 33 машини та 63 вогнеборців. Зараз невідомі причини пожежі.

Фінансування Данією виробництва САУ Богдана

Уряд Данії готовий профінансувати виробництво 18 українських самохідних артилерійських установок Богдана, які гарно проявили себе на фронті.

У Міністерстві оборони Данії зазначили, що перші САУ Богдана планують доставити на територію України вже найближчими місяцями.

Фото: Міноборони України

Пожежа в Хімках під Москвою

Вдень 11 липня виникла масштабна пожежа в Хімках під Москвою. Полум’я спалахнуло в цеху з виробництва керамічних плит.

За даними російського МНС, площа пожежі становила 2 тис. кв. м. Проте у соцмережах стверджується, що вона розгорілася на 5 тис. кв. м.

Внаслідок пожежі у приміщенні цеху обвалилася частина даху. Рятувальники намагаються винести з будівлі, яку охопило вогнем, газові балони. Вже відомо, що вдалося прибрати 10 з 30 балонів.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 19:39:05