Україна і світ

Готували обстріл ешелонів ЗСУ: затримано клірика УПЦ МП та працівника Укрзалізниці

Правоохоронці затримали двох агентів РФ, які  готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на фронт. 

Клірик УПЦ МП та співробітник Укрзалізниці працювали на РФ: що відомо

У результаті спецоперації вдалося нейтралізувати агентурну мережу ГРУ РФ, яка коригувала ворожі атаки на об’єкти критичної інфраструктури України. 

Як виявилося, головним фігурантом був настоятель одного із Харківських храмів УПЦ МП, якого російська спецслужба завербувала ще до початку повномасштабної війни. 

Зараз дивляться

Після російського вторгнення в Україну на нього вийшов працівник ГРУ РФ.

Під час спілкування співробітник російської спецслужби дав завдання клірику – зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківської області. 

Однак священник вирішив діяти не сам. Він залучив до роботи на РФ свого знайомого – працівника місцевої філії Укрзалізниці. 

Як встановило слідство, посадовець надав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів ЗСУ. 

Зафільмовані кадри священник мав надіслати своєму російському куратору через анонімний чат у месенджері. Щоб їх не викрили, вони використовували шифрувальні символи, наприклад розпочинали листування тільки після обумовлених смайлів у заздалегідь визначений час.

Після кожного спілкування фігуранти видаляли листування.

У разі отримання детального звіту, російські загарбники планували за вказаними координатами завдати вогневого ураження.

Яке покарання загрожує агентам РФ, які готували удар по ешелонах ЗСУ

Однак росіянам не вдалося реалізувати свої плани, адже СБУ затримала ворожих агентів.

Під час обшуку у зрадників вилучено телефони та сім-картки різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь країни-агресора. 

Наразі ворожі поплічники перебувають під вартою. Їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув’язнення. Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-01 12:38:08