Україна і світ

«Витримав 16 скидів, доставляв БК і вивозив поранених. Ворог два тижні нічого не розумів»: історія екіпажу наземного дрона «Вепр»

І от нині потужно розвивається новий напрям — наземні роботизовані комплекси (НРК).

Одними з перших такі системи почали використовувати військовослужбовці роти «Гонор» 108 окремого механізованого батальйону «Вовки Да Вінчі» 59 ОМПБр. Наразі вони виконують бойові завдання на східному напрямку.

Кореспондентам АрміяInform вдалося побачити в дії новинку — багатофункціональний наземний безпілотний роботизований комплекс «Вепр», який Міністерство оборони допустило до експлуатації в ЗСУ зовсім нещодавно.

«Певний час це звучало як фантазія»

«Вепр» — розробка українських інженерів, і виготовляється цей дрон в Україні. Він може евакуйовувати поранених з поля бою, доставляти боєприпаси та інші вантажі, а також мінувати територію.

— Працюємо з «Вепром» близько трьох місяців, ще з бойового злагодження, отримавши саперний та евакуаційний дрони. Наразі бійці для виконання завдань найбільше покладаються саме на нього, — розповідає командир відділення наземних роботизованих систем Вадим з позивним «Ара».

Вадиму всього 21 рік, але наразі він найдосвідченіший у своєму підрозділі.

За цивільним фахом 21-річний Вадим — кухар-кондитер. 27 лютого 2022 року він пішов на війну. Спочатку був штурмовиком, у 2023 році зазнав важкого поранення на Куп’янському напрямку. Хлопець пройшов тривале лікування, і його хотіли списати з армії за станом здоров’я. Втім, він вирішив продовжити службу в ЗСУ і повернувся до «Гонору», де якраз формувалося відділення НРК.

— На той час у складі НРК було тільки двоє людей, у нас була лише одна «Рись» для навчання, і працювали виключно на мотивації та ентузіазмі, — розповідає Вадим.

За його словами, на певному етапі навіть були думки закрити цей напрям, тому що було важко знаходити як платформи, так і людей. Але дуже вчасно допоміг рекрутинг.

— Певний час це вже звучало як фантазія. Та потім почали приходити люди з рекрутингових центрів. Уже в лютому 2024-го в підрозділі з’явилися інші платформи, почався набір людей, здебільшого на добровільній основі, — говорить «Ара».

«Керування «Вепром» не складніше за гру на PlayStation»

Вадим на сьогодні найбільш досвідчений у відділенні, він сам пілотує наземні дрони та навчає особовий склад. Окрім «Вепра», у підрозділі також є інші українські НРК, такі як «Терміт», «Мул» та «Рись».




— Для нас «Вепр» — найбільш функціональний. Крайній раз його використовували біля одного з населених пунктів. І п***ри зробили по ньому 16 скидів, «мавік» за «мавіком», але йому нічого не сталося, він далі їхав виконувати свою роботу, — розповідає Вадим.

Того разу дроном керував «Логіст» — один з військовослужбовців, який потрапив до «Гонору» саме через рекрутинг. У цивільному житті хлопець працював з американською логістичною компанією, саме звідси і позивний. А мобілізуватися вирішив через рекрутинговий центр у Києві.

— Протягом семи днів на КМБ нам показували різні сфери військової справи — саперну, мінометну тощо. В один із днів у нас був НРК, прийшов «Ара», показав платформи, і я вирішив доєднатися, — розповідає «Логіст».

«Логіст» обрав напрям наземних дронів у рекрутинговому центрі.

Далі були навчальний центр та БЗВП, після яких «Логіст» прибув до вибраного підрозділу і проходив злагодження. Тепер він уже успішно виконує бойові завдання.

— «Вепром» дуже легко навчитися керувати, якщо ви колись грали на PlayStation, — з усмішкою додає він.

Днями «Вепр» евакуював важкопораненого з поля бою, його вдалося вивезти приблизно за дві години. Крім того, дрон під час однієї з операцій два тижні забезпечував боєприпасами та всім необхідним наших бійців на позиціях.

Для евакуації та доставки такелажу «Вепр» має причіп і може тягнути до однієї тонни ваги. Сам дрон через власну велику вагу фактично неможливо перевернути.



— Підвозили воду, БК, різне обладнання, росіяни ніяк не могли зрозуміти, як наші трималися весь цей час, адже не помічали цих доставок, — розповідають у підрозділі.

За потреби на таку платформу можна встановити турель з кулеметом і дистанційно атакувати ворожі позиції.

«Спеціально чекав на рекрутинг, щоб потрапити у підрозділ»

Під час бойової роботи наземний дрон супроводжується «мавіком», оператор якого корегує маршрут. «Вепр» працює на такій частоті, яку противник наразі не здатен заглушити своїми системами РЕБ.

Дрон має досить потужну батарею, якої вистачає приблизно на півтори доби роботи залежно від навантажень. На полігоні «Вепр» проїжджав дистанцію до 6 кілометрів. Проте в бойових умовах потреби у такій дальності поки що не було, оскільки підрозділ працює близько до «нуля».

Відділення НРК постійно виїжджає на тренування, щоб дати можливість усім членам підрозділу максимально набути навичок керування дронами в різних умовах.

«Чужий» спеціально чекав на початок роботи системи рекрутингу, щоб потрапити в підрозділ НРК.

Боєць з позивним «Чужий» нещодавно приєднався до відділення, але вже спокійно може виходити на бойове розпорядження для подальшої роботи. «Чужий» також мобілізувався через рекрутинговий центр. Говорить, що спеціально чекав на відкриття центрів, аби потрапити саме в цей підрозділ.

У «Гонорі» розповідають, що дуже тісно співпрацюють з виробником, компанія завжди оперативно допомагає із запчастинами, програмним забезпеченням та модернізацією з урахуванням бойового досвіду.

Очікується, що все більше підрозділів будуть запозичувати успішний досвід використання наземних систем, і відповідно потрібні оператори для керування ними.

— Для мене дивно, що в людей наразі немає розуміння захисту Батьківщини, як це було у 2022 році. Нині приходять переважно молоді хлопці, 1925 років, але більшість із них хоче працювати на FPV, їм насамперед подобається робити «бада-бум» замість того, щоб рятувати людей. Найбільша проблема — нестача людей на НРК, — резюмує «Ара».

АрміяInform нагадує, що в кожного українця є можливість скористатися агрегатором вакансій у ЗСУ на нашому сайті або звернутися до рекрутингових центрів та обрати для себе напрям служби. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото Олени Худякової

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-09-09 06:20:31