Україна і світ

США та ЄС проводять термінові дискусії, щоб запобігти війні на Близькому Сході

Дипломати США та ЄС проводять термінові дискусії, щоб запобігти повномасштабній війні на Близькому Сході після ліквідації лідера палестинського угруповання ХАМАС Ісмаїла Ганії в Ірані та атаки на одного з командирів Хезболли Фуада Шукра в Лівані.

Дискусії США та ЄС через ситуацію на Близькому Сході: що відомо

Так, заступник голови зовнішньополітичної служби Євросоюзу Енріке Мора провів переговори в Ірані, а відповідальний за Близький Схід та Північну Африку координатор Ради національної безпеки Білого дому Бретт Макгурк – у Саудівській Аравії, повідомляє видання Financial Times.

Дипломатичні зусилля активізувалися після обіцянок представників Ірану та Хезболли помститися Ізраїлю.

Зараз дивляться

Наразі представники ЄС та США прагнуть переконати Тегеран не відповідати на атаку або ж обмежитися символічними заходами.

До слова, що 31 липня адміністрація Байдена провела термінові консультації з Ізраїлем, а також іншими союзниками та партнерами, які мають вплив на Іран, щоб спробувати запобігти подальшому загостренню ситуації на Близькому Сході.

Держсекретар США Ентоні Блінкен поспілкувався зі своїми колегами з Йорданії та Катару, а міністр оборони США Ллойд Остін провів переговори зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Ґалантом.

Нагадаємо, що лідера палестинського угруповання ХАМАС Ісмаїла Ганії та одного з його охоронців було ліквідовано в Тегерані після церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана.

Відповідальність за смерть Ісмаїла Ганії не брав ніхто, хоч після нападу 7 жовтня його та інших лідерів ХАМАСу хотіли ліквідувати представники Ізраїлю.

Одного з командирів Хезболли Фуада Шукра було атаковано в Лівані.

За даними Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛі), Шукр із жовтня керував атаками Хезболли на Ізраїль та є відповідальним за вбивство 12 дітей на футбольному полі в Мадждал-Шамсі в Голанах на півночі Ізраїлю 27 липня.

В Ізраїлі зазначають, що після удару 31 липня Фуад Шукр не вижив, а представники Хезболли говорять, що в правої руки генерального секретаря Хезболли Хасана Насралли – важкі поранення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-01 10:51:05