Україна і світ

Учені NASA виявили резервуар із водою на Марсі: дуже глибоко

Марсохід NASA InSight виявив докази наявності величезного резервуара з водою під поверхнею планети. Очікується, що обсяг знайденої води може покривати весь Марс на глибині в кілька кілометрів.

Учені NASA виявили резервуар із водою на Марсі

За припущеннями експертів, резервуар із рідиною розташований на глибині в 11-20 км від поверхні Марса. Щоправда, таке розташування значно ускладнює доступ до вивчення цієї локації. Однак, тепер це ще одна мета для дослідження вченими NASA і потенційне джерело життєзабезпечення для майбутніх колонізаторів Марса.

– Розуміння марсіанського водного циклу має вирішальне значення для розуміння еволюції клімату, поверхні та надр. Корисною відправною точкою є визначення того, де знаходиться вода і скільки її, – заявив доцент Інституту океанографії Скріппса Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Вашан Райт.

Для визначення розташування і розмірів резервуара з водою, вчені використовували математичну модель фізики гірських порід. Відкриття допоможе пояснити, що сталося з рідиною, яка зникла з поверхні Марса 3 мільярди років тому, коли планета залишилася без атмосфери.

Зараз дивляться

Учені також вивчають й інші планети – наприклад, під поверхнею Меркурія може бути шар алмазів. Все через космічні процеси 4,5 млрд років тому, коли Муркурій тільки ставав планетою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 11:58:10