Україна і світ

Учені дійшли висновку, що забруднене повітря збільшує кількість самогубств

Команда дослідників під керівництвом Пен Чжана з Китайського університету Гонконгу та Тамми Карлтон з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі побачила можливість прояснити та кількісно визначити зв’язок між забрудненням повітря та самогубствами.

Забруднене повітря збільшує кількість психозів

Китай був обраний для дослідження невипадково. Адже там десять років тому почав втілюватися в життя амбітний план з очищення повітря в містах.

Зрештою, декілька досліджень, що проводилися раніше, довели, що забруднене повітря може завдати шкоди фізичному здоров’ю.

Зараз дивляться

Згідно з даними Програми ООН з навколишнього середовища, респіраторні інфекції, хвороби серця, інсульт і рак легень, спричинені забрудненим повітрям, щороку спричиняють близько 7 млн передчасних смертей.

Забруднення повітря також пов’язують з депресією, тривогою, психозами та нейрокогнітивними розладами, такими як деменція.

Тверді частинки розміром 2,5 мікрона або менше, що зависають у повітрі, можуть змінювати хімічні процеси в мозку та викликати агресію, втрату емоційного контролю та нездатність впоратися з кризою.

Дослідження якості повітря в Китаї і його зв’язок з когнітивними порушеннями виявило, що сильно забруднене повітря може призвести і до підвищеного ризику самогубств.

Запобігли близько 46 тис. самогубств

Дослідники відзначили, що Китай помітно покращив якість повітря завдяки Плану дій із запобігання та контролю забруднення повітря, прийнятого в 2013 року. План заохочував заміну вугілля природним газом для опалення житлових і комерційних приміщень, регулював викиди транспортних засобів, сприяв використанню сонячної та вітрової енергії та встановлював цілі щодо скорочення забруднення атмосферного повітря.

І результат не забарився. Якщо у 2010 році в Китаї було 10,88 самогубств на 100 тис. осіб, то за десять років він знизився до показника 5,25. Тобто, вжиті заходи допомогли запобігти близько 45 970 самогубствам.

Проте, не все залежить від людської життєдіяльності. Дані про погоду, зібрані з усього Китаю, і спостереження 1400 моніторів забруднення повітря показали, що в середньому країна стикаються з 4-5 тепловими інверсіями на тиждень.

Кожна зазвичай триває від 2 до 3 годин, і підвищує рівень твердих частинок у повітрі на 1%.

Природа провокує додаткові самогубства

Об’єднавши ці дані з майже 140 000 щотижневих звітів про самогубства на рівні округу, дослідники виявили, що теплові інверсії пов’язані зі збільшенням рівня самогубств протягом тижня, але не мали довгострокового впливу.

– Це додаткові самогубства, які в іншому випадку ніколи б не відбулися , якби якість повітря не погіршилася, — повідомляє Тамма Карлтон.

Причому жінки старше 65 років набагато частіше вдаються до суїциду через забруднення повітря, ніж будь-яка інша демографічна група.

Карлтон вважає, що майбутні дослідження в найбільш густонаселеній країні світу вкотре підтвердять, що саме  довкілля є критичним фактором у формуванні ризику самогубств.

Джерело: Science

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-13 16:54:50