Суспільне мовлення

У Сквері Гідності на Сихові зводять торговий центр: у місті перевіряють дозволи

Сквер на проспекті Червоної Калини створили ухвалою Львівської міської ради в 2014 році. Назву “Сквер Гідності” простір отримав у 2015 році. Впритул до скверу майже десять років зводять торговий центр. Наразі міська влада разом з інспекцією архбудконтролю з’ясовує, чи законне це будівництво.

Суспільне дізнавалося деталі.

Львів’янка Юлія Глушко розповідає, що мешканці Сихова проти такої забудови. Раніше, каже жінка, споруда була зовсім іншою.

“Вона була така маленька “распівочна”, де можна було прийти в такий натяжний наметик, щось там випити. І постійно тут були люди напідпитку. Ми дуже часто викликали сюди поліцію серед ночі, бо тут дебоширили. І коли почалася забудова така більша, щоби перетворити оцю нещасну “зельонку” в щось таке більше й була огорожа, людям це дуже сильно не сподобалось. Від цього шум, постійна незручність, тут неможливо гуляти з дітьми”, — розповіла Юлія.

Підприємець Володимир Кульчицький почав будівництво торгового центру дев’ять років тому. За словами першого заступника мера Львова Андрія Москаленка, будівництво відбувається з порушенням норм:

“Це громадський простір. Колись тут було кафе. Захотіли збудувати чотири поверхи. Минулого року — скажу більше — оформили незаконно право власності на незавершений об’єкт, якого тут і близько не було”.

Позиція міста — демонтаж споруди, каже Андрій Москаленко.

Будівництво торгового центру у Сквері Гідності, 7 грудня 2023. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

Сьогодні, 7 грудня, до недобудованого об’єкту прийшли представники мерії та архбудконтролю для позапланової перевірки.

Начальник державної інспекції архбудконтролю Тарас Павлишин каже, що підприємця запросили на огляд будівлі офіційним листом, проте він не з’явився. Також, за словами Тараса Павлишина, під час перевірки виявили порушення, які оприлюднять 11 грудня.

Суспільному вдалося поспілкуватися з Володимиром Кульчицьким телефоном. Він каже, що не отримував повідомлення про перевірку, а також те, що має всі дозволи, а міська влада не йде на контакт:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“В нас перемовин немає з мерією. Мерія не хоче спілкуватися. У нас зараз все повністю у правовому полі, в судових процесах. Нам наша ділянка надана в оренду ще набагато швидше, ніж був створений Парк Гідності. У 2010 році. Документи почали виготовлятися у 2008. Місто отримало всі гроші, всі проплати, і за будівельний майданчик у тому числі. Інвестиційний внесок у тому числі. Сюди, на цю ділянку, провелися всі комунікації згідно з техумовами”.


Джерело: Суспільне мовлення України