Україна і світ

у Раді розповіли, які зміни готуються

Робоча група із представників усіх фракцій парламенту продовжує працювати над вдосконаленням законодавства у сфері військової діяльності, зокрема щодо мобілізації та демобілізації.

В ефірі телемарафону Єдині новини перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк розповів про можливі зміни в мобілізації.

– Найближчими днями ми будемо розглядати низку законопроєктів, зокрема напрацьовані цією робочою групою. До речі, нардепи в розробці законопроєктів щодо мобілізації, демобілізації та інших питань сектору оборони радяться з вищим військовим керівництвом. І до складу цієї групи входять представники ЗСУ і всіх сил оборони, – наголосив він.

Зараз дивляться

За його словами, скоро буде два роки як широкомасштабна війна РФ проти України змусила мобілізувати велику кількість громадян, які рік, а дехто і більше, без ротації.

– Щоб провести фахову ротацію, потрібно підготувати певну кількість військовослужбовців ЗСУ та інших сил оборони, – додав Цимбалюк.

Що пропонується найближчим часом:

  • встановлення відпустки на 90 днів із оплатою грошового забезпечення для осіб, які повернулися з полону;
  • унормувається, які документи повинен мати військовослужбовець або військовозобов’язаний під час проходження ВЛК чи лікування після поранення, а що має забезпечити держава через ВЛК, щоб зменшити бюрократію;
  • встановлення права на звільнення з військової служби осіб без громадянства або іноземців;
  • встановлення права на звільнення з військової служби осіб, що мають інвалідність I-II груп;
  • встановлення права на демобілізацію або звільнення з військової служби жінок-курсантів, які достроково розірвали контракт.

Відстрочка для викладачів та студентів

– Щодо викладачів, то це однозначно право на відстрочку. Щодо студентів, то зараз йде дискусія про недопущення порушення прав особи на здобуття освіти. Але що вирішено: коли людина здобуває другу або третю вищу освіту, дати можливість завершити навчання. Це однозначно вже вирішено, – запевнив нардеп.

Він зауважив, що юридичне управління парламенту підготує пропозиції стосовно тих осіб, які в майбутньому захочуть здобувати другу, третю вищу або професійну підготовку, а саме – яким чином може бути обмежене це право.

– Насправді проблема у тому, що в десятки разів зросла кількість тих, хто почав здобувати другу, третю вищу або професійну освіту. Через те вирішили внормувати: якщо людина здобуває першу вищу освіту – питання не обговорюється, вона має право на відстрочку, якщо вона вже вступила та здобуває другу чи третю, ми також вирішуємо питання, щоб дати можливість завершити, – пояснив Цимбалюк.

Демобілізація строковиків

Планується також дати право на демобілізацію строковикам.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Це дуже важливе питання. І більше того, вони всі без винятків уже відслужили законом терміни. Через те ми передбачаємо, що після змін у законодавстві верховний головнокомандувач повинен буде підписати указ про демобілізацію, – наголосив політик.

Відстрочка для тих, хто доглядає за родичами з інвалідністю

Крім того, обговорюється питання, як мінімізувати кількість тих, хто доглядає за особами з  I-II групами інвалідності.

– Законодавством не обмежена така кількість. Ми плануємо обмежити – одна особа призовного віку має право на відстрочку по догляду за особою-інвалідом, якщо немає інших членів родини, які можуть її доглядати. Йдеться про членів родини працездатного віку, тобто не пенсіонерів, – додав нардеп.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 14:35:32