Україна і світ

У Польщі 77% бізнесів, створених після 2024 року, належать українцям

Через два з половиною роки після початку повномасштабної війни українці, як і раніше, прагнуть відкрити свій бізнес у Польщі. Лише в першій половині 2024 року 77% активних, новозареєстрованих іноземцями підприємств у Польщі, були відкриті українцями.

Про це пише польське видання Bizblog, посилаючись на дані Польського економічного інституту (PIE).

Більшість нового бізнесу в Польщі створено українцями

Як пише видання, будівництво, інформація та зв’язок, а також сфера послуг – ось ті галузі, в яких здебільшого працюють компанії, засновані в Польщі українськими громадянами. Економічна діяльність українців та українок, особливо після початку повномасштабної стадії російсько-української війни, стає дедалі численнішою на Віслі.

Зараз дивляться

Так, за даними Польського економічного інституту, тільки в першій половині цього року було створено 15 200 українських індивідуальних підприємців. Це майже стільки ж, скільки за весь 2022 рік, і більше половини (53 %), ніж попереднього року.

Кожна десята компанія в Польщі заснована українцями

Із січня 2022 року по червень 2024 року в Польщі було створено близько 59 800 українських діючих підприємств. У першій половині 2024 року громадяни України заснували більш ніж кожну десяту компанію в Польщі (11,2 %), а 77 % активних, новозареєстрованих іноземцями підприємств у Польщі керувалися українцями, пише видання, посилаючись на дані PIE.

– Це не дивно. Одні бачать у власному бізнесі надію на вищу зарплату, інші вважають за краще працювати на себе, а не нижче своєї кваліфікації. Є й ті, хто не будує власну компанію з нуля, а переносить свій бізнес, запущений на батьківщині, до нас, – пише видання.

Як вказує аналітикиня з PIE Олександра Вейт-Книжевська, ведення бізнесу в Польщі для багатьох українців є альтернативою постійного працевлаштування.

Разом з тим, в Польщі фіксують сплеск нелегального працевлаштування українців. Так, за даними Державної інспекції з питань праці, у 2023 році нелегально працевлаштовані становили 16% застрахованих громадян України. Тоді як у 2022 році частка українців, які нелегально працювали в Польщі, становила 11%.

Нагадаємо, раніше Факти ICTV розповідали, які сьогодні вимоги до ввезення валюти з-за кордону для українців, коли ті повертаються на Батьківщину з інших країн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 15:17:08