Україна і світ

у ПАРЄ ухвалили резолюцію про допомогу українцям

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтримала резолюцію, якою передбачено виплати українцям у випадку, якщо ті виявлять бажання повернутись на батьківщину.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Рішення ПАРЄ щодо повернення українців додому

– В ПАРЄ проголосували за виплати грошей українцям для повернення в Україну! Тобто після закінчення бойових дій українці, які будуть повертатись жити в Україну, зможуть отримати фінансову допомогу від європейських країн, – повідомив нардеп.

Також учасники ПАРЄ одностайно – 56 голосами – ухвалили резолюцію про заклик до Європи передбачити негайні та довгострокові політичні рішення для підтримки українців.

Зараз дивляться

– Саме в цій резолюції я відстоював забезпечення виплат для ВПО та біженців в Європі. І нарешті це дотиснуто! Виплати будуть і соцдопомога також, — повідомив український нардеп.

Своєю чергою народна депутатка Євгенія Кравчук заявила, що серед іншого в резолюції йдеться про:

  • заклик до посилення політичної підтримки та надання необхідного фінансування для реалізації політики внутрішнього переміщення в Україні;
  • підтримку продовження дії Директиви ЄС про тимчасовий захист для українців та пошук довгострокових рішень для проживання переміщених осіб;
  • підтвердження прав людей під тимчасовим захистом подавати заяву на отримання притулку та пропозиція надання постійного проживання після трьох років перебування.

В резолюції також зазначається, що довгострокова програма підтримки ВПО, які проживають в Україні, має включати фінансову допомогу для забезпечення доступу до житла, зокрема, соціального. Крім того, мають бути передбачені кредити на відбудову приватного житла та іншу підтримку для пошуку довгострокових житлових рішень, в тому числі шляхом стійкої реінтеграції на ринку оренди житла; а також психологічну підтримку.

В резолюції ПАРЄ також вказується, що повернення переміщених людей до своїх домівок може потребувати років підготовки, яку слід розпочинати вже зараз.

Для ВПО в Україні також важливо створити можливості щодо збереження та розвитку своєї культурної спадщини.

Держави-членів, які приймають ВПО з України закликають:

  • полегшити доступ до власної спадщини, заохочуючи програми культурного обміну, партнерства, спільні мистецькі колаборації та організацію культурних фестивалів і виставок;
  • надавати підтримку та ресурси художникам, письменникам, музикантам та іншим працівникам культури шляхом фінансування ініціатив, грантів та програм резиденцій;
  • просувати українську мову, підтримуючи незалежних видавців та переклади української літератури, а також створюючи спеціальні книжкові полиці в бібліотеках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 15:18:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин