Україна і світ

У Німеччині розпочався суд над підозрюваними у вбивстві українських підлітків: що відомо

У Німеччині регіональний суд Ессена розпочав розгляд справи про вбивство двох українських підлітків — баскетболістів Володимира Єрмакова та Артема Козаченка.

Про це інформують DW та Bild.

Судовий процес над чотирма обвинуваченими розпочався через 6 місяців після вбивства українців. Перед судом постали підлітки у віці 14, 15 та 16 років. Їх звинувачують у вбивстві на ґрунті ксенофобії.

Зараз дивляться

Двоє з обвинувачених є громадянами Німеччини та двоє — громадянами Сирії.

На процесі присутні батьки вбитих Єрмакова та Козаченка. Адвокатка потерпілих Аліса Скальйон розповіла, що вони розраховують на максимально жорстке покарання для винних.

Загалом заплановано 11 судових засідань до 21 листопада.

Що відомо про вбивство українців у Німеччині

Вбивство підлітків 17-річного Володимира Єрмакова та 18-річного Артема Козаченка сталося 10 лютого 2024 року, коли вони їхали після тренування з баскетболу до торгового центру Centro в Оберхаузені (Північний Рейн-Вестфалія). Там вони планували придбати нове спортивне взуття, а наступного дня мав відбутися важливий матч за участі їх команди.

Близько 20:00 підлітки пішли додому. В автобусі до центрального вокзалу Обергаузена стався конфлікт з 15-річним німцем-турком із Гельзенкірхена Мертом В. та з його компанією. Як зазначає слідство, він неодноразово провокував та без причини ображав Єрмакова та Козаченка.

Утім двоє баскетболістів і їхній друг вийшли на головному вокзалі Обергаузена і планували сісти на поїзд до Дюссельдорфа. Мерт В. зі спільниками вийшли за ними, оточили трійцю та напали з ножем. Bild, цитуючи обвинувачення, пише, що мотивом нападників стало “українське походження” Єрмакова та Козаченка.

Крім того, під час сутички Мерт В. також поранив двох людей зі своєї компанії — 14-річного сирійця з Гельзенкірхена та 13-річну німецьку ліванку з Оберхаузена. Ті перекрили українцям шлях і, ймовірно, утримували їх.

Один з потерпілих Володимир Єрмаков помер у лікарні у день нападу, а Артем Козаченко знаходився у реанімації у важкому стані, проте через 10 днів також помер.

Один з підозрюваних Мерт В вже притягався до кримінальної відповідальності за подібні злочини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 13:11:05