Суспільне мовлення

У Львові захисники, які втратили на війні кінцівки, створили футбольну команду

У Львові ветерани російсько-української війни, які втратили кінцівки у боях, створили команду “Pokrova Lviv AMP”. У її складі – 14 гравців з ампутаціями. Чоловіки тренуються двічі на тиждень та мають мету — зіграти на чемпіонаті України серед гравців з ампутованими кінцівками і потрапити у Лігу чемпіонів.

Як повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, капітаном команди є 34-річний Костянтин Кашула з Ужгорода. Чоловік пішов на війну добровольцем і пройшов військове навчання у Великій Британії. Після цього служив у 5 окремій штурмовій бригаді. Взимку 2023 року боєць отримав важке осколкове поранення на передовій, унаслідок чого втратив ногу. Захисник лікувався в кількох містах України, а на реабілітацію та протезування потрапив до Львова.

Ветеран займається спортом і регулярно їздить з Ужгорода до Львова, щоб пограти в футбол з хлопцями, які теж пережили ампутацію. Каже, це найкраща реабілітація.

“Я люблю футбол, і після того як Богдан Мельник (тренер команди – ред.) приїхав у реабілітаційний центр і запропонував мені займатися футболом, в мене очі загорілися. Сам займаюся і хочу, щоб хлопці долучалися і знали, що не все втрачено, що, маючи ампутацію, можна далі жити і продовжувати займатися спортом, проходити реабілітацію футболом”, – каже капітан команди.

Один із засновників команди та тренер Богдан Мельник каже, для нього честь бути наставником ветеранів. Він їздить по реабілітаційних центрах міста й області та запрошує ветеранів грати у футбол. Так вдалося зібрати команду з 14 гравців. Перша гра відбулась 12 вересня. Зараз тренування проводять двічі на тиждень. У планах — тренування із заїздами. Тобто, щоб хлопці приїжджали у п’ятницю, тренувалися на вихідні і їхали додому.

“Зібрати хлопців не так просто, бо вони в процесі реабілітації і думками про те, як швидше відновитися і отримати протез. Але так сталося, що я зустрівся з першим нашим гравцем, який зараз є капітаном, і він став таким містком між нами, тренерами, і хлопцями, яких залучили до тренувань”, — розповідає Богдан Мельник.

Перед виходом на поле ветерани знімають протези, бігають і відбивають м’яч за допомогою милиць. Також вони проводять розминку. Участь у грі беруть по 7 гравців з команди – 6 польових та воротар. Так польових гравців ампутована нижня кінцівка, у воротарів – верхня. Польові гравці грають без протезів, використовуючи ліктьові милиці для руху.

“Ми лише у вересні розпочали тренування, а вже у жовтні наш гравець зіграв у складі національної команди у Лізі націй. Також є Ліга чемпіонів, є національні чемпіонати в багатьох країнах світу – тобто це досить розвинений вид спорту. Під час тренувань хлопці повністю забувають про те, що їх може боліти нога, якої насправді нема – тобто забувають про фантомні болі. Бажання у них – неймовірне, і прогрес – також. Хлопці щиро дивуються своєму прогресу – що було у вересні, і які складні вправи вони виконують зараз”, – говорить Богдан Мельник.

За словами тренера, зараз співпрацюють з Українською асоціацією футболу для людей з інвалідністю, щоб згодом створити національний чемпіонат з футболу серед гравців ампутованими кінцівками.

“Ми плануємо сформувати команду і грати в чемпіонаті України, якщо вийде – потрапити в Лігу чемпіонів”, – додає капітан.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України