Суспільне мовлення

У Львові відреставрують чотири історичні вітражі з будинку на Князя Романа

У Львові відреставрують чотири історичні вітражі з будинку-пам’ятки місцевого значення на вулиці Князя Романа, 34. Візерункам більше, ніж 100 років. Їх виготовили у майстерні Станіслава-Габріеля Желенського.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Вітражі демонтували у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну та перенесли до сховища. Їхній стан незадовільний — кожен вітраж має втрачені елементи, розповіла начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. В основному, втрачені нижні елементи конструкцій.

У Львові відреставрують чотири історичні вітражі з будинку на Князя Романа. Фото: Львівської міської ради

“Що там було зображено – невідомо. Ми радилися, і ще будемо питати у фахівців що робити: чи дофантазувати, чи просто дати біле скло, бо є такий метод, коли не відомо, що там було зображено. На жаль, ми не маємо доступу до архівів фабрики Желенського. Але ми все-таки думаємо, що для естетичного вигляду вітраж слід доповнити”, — сказала Лілія Онищенко.

Над відновленням вітражів працюватиме реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

У Львові відреставрують чотири історичні вітражі з будинку на Князя Романа

У Львові відреставрують чотири історичні вітражі з будинку на Князя Романа. Фото: Львівської міської ради

“Якщо вітраж не дуже пошкоджений, то можна зробити і за кілька днів. А є складні тріщини, однією я можу займатися 2-3 дні. Це не кажучи вже про укріплення, чищення та все решта. Це дуже індивідуально і дуже по-різному”, — розповіла майстриня.

Закінчити реставраційні роботи мають до кінця цього року. Роботи з відновлення вітражів профінансує ALIPH Foundation (Міжнародний альянс захисту культурної спадщини в зоні конфліктів, що базується у Швейцарії та функціонує на засадах державно-приватного партнерства).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За сприяння цього фонду у Львові уже відновили вітраж із церкви св. Іоана Золотоустого. Невдовзі його планують повернути на фасад храму та закрити спеціальним захисним склом.

У Львові завершили реставрацію вітражу храму Іоана Золотоустого


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин