Суспільне мовлення

У Львові відновлять знищену мозаїку “Інформаційний простір”

Мозаїку “Інформаційний простір”, що була розташована в приватному приміщенні на вулиці Володимира Великого, 2 у Львові, відновить команда під керівництвом художника й викладача Львівської національної академії мистецтв Василя Сивака. Підготовчі роботи планують розпочати навесні.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Приміщення на вулиці Володимира Великого, 2 належить товариству з додатковою відповідальністю “Торгпреса”. Директор товариства Сергій Васечко розповів, що мозаїку відновлять не на тій самій стіні, а на другому поверсі будівлі. Всі параметри панно будуть збережені, а рішення підтримала Львівська спілка художників. Роботи з відтворення мозаїки “Інформаційний простір” профінансують власники приміщення.

“Мозаїка буде розміщена у кращому місці, з кращим денним освітленням, з кращою оглядовістю – на другому поверсі у фоє. Панно буде інтегроване у новий сучасний інтер’єр та буде у вільному доступі”, – каже Сергій Васечко.

Художник Василь Сивак розповів, що підготовчі роботи планують розпочати навесні, за сприятливої температури. Це підготовка стіни, 3D-сканування рисунка, перенесення його на нову стіну. Паралельно продовжуватимуть збирати матеріал для панно, а розпочати викладення мозаїки зможуть орієнтовно влітку.

“Перший етап – це підготовка самої стіни. Тут важливими є технологічні моменти. Найкраще це робити тоді, коли не буде морозів. Орієнтовно не раніше, ніж у березні. Також потрібен час, аби стіна добре просохла. Далі потрібно зробити 3D-сканування збереженого рисунка, накласти на нього оцифроване зображення панно, перенести рисунок вже на підготовлену стіну. Далі можна розпочинати процес кладки мозаїки. Це буде орієнтовно влітку. Поки чекаємо на сприятливі погодні умови, продовжуємо збирати матеріал для панно. А це дуже непросто. Це може тривати і до півроку”, – розповів Василь Сивак.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Василь Сивак створює мозаїки в храмах 17 років. Його роботи можна побачити на куполі й у вівтарній частині церкви Святої Софії – Премудрості Божої на території студмістечка УКУ. Мозаїки створені у співавторстві з художницею Любою Яцків.


Джерело: Суспільне мовлення України