Україна і світ

У Львові рятують 17-річну дівчину зі складною спадковою недугою: пухлини в ногах не дозволяють ходити Хвороба Реклінгхаузена, або нейрофіброматоз І типу, проявляється множинними пухлинами на шкірі, кістках та органах нервової системи — практично будь-де в організмі. 14 Серпня, 14:04


Хірурги дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова видалили 17-річній пацієнтці з Вінниці одразу три новоутворення в нозі, які не давали дівчині ходити.

Що таке хвороба Реклінгхаузена і чим вона небезпечна

Аби зробити втручання безболісним та безпечним для юної Ангеліни, їй провели так звану блокаду нервів — стегнового та сідничного. Зробили це під контролем високоточного апарату Stimuplex, що дозволяє візуалізувати судини.

Самі ж пухлини видалили малоінвазивно — через три невеликих проколи.

Зараз дивляться

Втручання минуло успішно.

Для Ангелін це не перша операція. Дівчина страждає на важку системну спадкову недугу — хворобу Реклінгхаузена або нейрофіброматоз І типу.

Це захворювання зазвичай проявляється в ранньому віці спершу “кавовими плямами” на тілі. А згодом з’являються і швидко ростуть множинні пухлини – на шкірі, кістках та органах нервової системи — практично будь-де в організмі.

Ліву ногу вже оперували в дитинстві

Іноді нейрофіброми виростають до 30 см. З часом новоутворення твердіють і на дотик стають, як дерево, стискають м’язи та кістки.

Найбільша небезпека в тому, що ці доброякісні новоутворення здатні перероджуватися на злоякісні.

Дівчинка бореться з хворобою з чотирьох років, а першу операцію дитині зробили у вісім років. Тоді хірурги видалили в лівій нозі дівчинки кілька пухлин, найбільша з яких сягала аж 15 см.

Нещодавно Ангеліну, яка зараз навчається на організатора екскурсій і подорожей, знову почав турбувати біль у лівій нозі.

Часом вона геть не відчувала своєї кінцівки нижче стегна. Їй ставало все важче і важче ходити. За допомогою родина звернулася до львівських фахівців у лікарню Святого Миколая. І не помилилася.

Перше, що зробила Ангеліна після операції — пішла з мамою на прогулянку центром Львова. Уже уявляє, як водитиме екскурсантів своїм улюбленим містом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-14 14:06:05