Суспільне мовлення

У Львові оголосили переможців міжнародного фестивалю короткого метру Wiz-Art

17 грудня журі оголосило переможців 15-го Львівського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art. У двох програмах показали 29 фільмів.

Про це Суспільному повідомили організатори фестивалю.

До складу журі ввійшли Юкка-Пекка Лааксо, Лаума Каудзіте, Анна Онуфрієнко, Оксана Волошенюк, Катерина Сліпченко, Валерій Мирний та Антон Фролов, а також глядачі.
У національній програмі показали 19 фільмів, ще 10 — у міжнародній.

Найкращим фільмом за версією глядачів у Національній конкурсній програмі став короткий метр режисерки Ґали Козютинської “Лелеки завжди повертаються додому”. Його герої Ґала та Віктор шукають рай на землі під час війни й беруться відбудовувати занедбаний будиночок у Карпатах. Цей фільм номінують від України на Європейську глядацьку нагороду 2024/2025.

Найкращий фільм за версією журі Спілки критиків України в Національній конкурсній програмі — короткий метр Романа Хімея та Яреми Малащука “Вибухи біля музею”. Робота присвячена Херсонському краєзнавчому музею, який до повномасштабної війни містив колекцію із понад 173 тисяч артефактів із півдня України, від скіфського золота до зброї Другої світової війни. За два тижні до деокупації Херсона росіяни розграбували музей.

Спеціальну згадку від журі Національного конкурсу отримав фільм Ігоря Бабаєва “Войси з Бахмута”. “Бахмут, 2022. Історія про спробу відновити близькість на відстані війни, розказана в голосових повідомленнях іноземної кореспондентки, яка перебуває в прифронтовому місті”, — йдеться в синопсисі.

Спеціальну згадку від журі Національного конкурсу також отримав фільм Марти Смеречинської “Алое, фікус, авокадо та шість драцен”. “Фільм майстерно поєднує звук та зображення, створюючи контраст між особистим та загальним, між теплим та холодним, між присутнім та відсутнім. Це відчуття катастрофи яке передане через побутові дрібниці”, — прокоментувало журі.

Кінофестиваль “Wiz-Art” у Львові. Фото: пресслужба кінофестивалю Wiz-Art

Глядачі визначили найкращим у Міжнародній конкурсній програмі короткий метр “Хлорка”, знятий Таносом Сіхогіосом у копродукції Греції та Німеччини. Журі обрало стрічку нідерландського режисера Дуове Дійкстра “Сусід Абді”.

Спеціальну відзнаку в Міжнародній конкурсній програмі отримав фільм “Безхатько” режисера Діна Вейза з Південної Африки. Другу спеціальну відзнаку отримала стрічка “Квіти з іншого двору” швейцварського режисера Хорхе Кадена.

Фестиваль Wiz-Art тривав із 13 до 17 грудня. За п’ять днів показали понад 50 короткометражних фільмів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фестиваль вперше відбувся у 2008 році. Його мета — розвиток кіно на локальному та всеукраїнському рівнях, а також просування українського кіно у європейський та світовий контекст, йдеться на сайті фестивалю.


Джерело: Суспільне мовлення України