Україна і світ

У Києві воїнів після черепно-мозкових поранень лікують ботулотоксином: реабілітація йде швидше


У київській клінічній лікарні Феофанія методику ботулінотерапії успішно застосували при лікуванні нашого захисника Віктора.

Через спазмовані м’язи після поранення не міг ходити

Після черепно-мозкового поранення у чоловіка була спазмована привідна група мʼязів стегна. Щоб пацієнт міг ходити необхідно було “розслабити” ці мʼязи. Це ще й прискорило б реабілітацію.

– Під ультразвуковим контролем ми ввели ботулотоксин типу А у короткий привідний м’яз стегна, довгий привідний м’яз стегна та великий привідний м’яз стегна, — розповідає лікар-анестезіолог Андрій Хоменко.

Він пояснює, що цей препарат блокує передачу нервового імпульсу від нерва до м’яза. Тож ботулотоксин типу А якнайкраще підходить в лікуванні військових та цивільних для зменшення спастичності при травмах спинного мозку, важких черепно-мозкових травмах та інсультах.

Процедура триває 15 хв, результат – через два тижні

Процедура майже безболісна, в середньому триває до 15 хв та, зазвичай, добре переноситься.

– Через два тижні після проведеної маніпуляції ми досягли очікуваного результату. Ботулінотерапія збільшила реабілітаційний потенціал Віктора, – зазначив керівник Центру нейрореабілітації Артем Оберняк.

Злагоджена командна робота, застосування новітніх доказових методик лікування – це завжди запорука зважених, правильних та ефективних рішень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Клінічна лікарня Феофанія

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 11:27:19