Україна і світ

У Києві викрили банду з адвокатів і нотаріусів, які привласнили 16 квартир

Фото: Офіс генпрокурора

Учасники злочинної організації, до якої входили адвокати, приватні нотаріуси, державні реєстратори та цивільні особи, протягом 2017-2023 років відібрали у киян щонайменше 16 квартир загальною вартістю майже 40 млн грн.

Серед потерпілих – двоє військових, люди похилого віку та неповнолітні-спадкоємці померлих боржників, повідомляє Офіс генпрокурора.

13 учасникам злочинної оборудки, в залежності від участі, інкриміновано порушення недоторканості житла, шахрайство, привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом, створення злочинної організації, підроблення документів та печаток, несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги – це ст. 162, ст. 190, ст. 191, ст. 209, ст. 255, ст. 358, ст. 361, ст. 365-2 ККУ.

Зараз дивляться

Слідчі встановили, що колись потерпілі брали у банку іпотечні кредити, предметом яких були квартири у Києві. Під час ліквідації фінустанов спеціально створене комерційне підприємство викупило залишки боргів за кредитними договорами, не сповістивши позичальників про зміну іпотекодержателя, графіки та строки погашення кредитів.

Щоб створити підстави для стягнення предмету іпотеки, учасники банди підробили документи від імені банків та поштових відділень щодо інформування про набуття права вимоги та свої наміри здійснити реалізацію житла.

Підробляли також звіти про оцінку квартир, умисно занижуючи їх вартість.

Ці документи використали під час укладання угод купівлі-продажу іпотечного майна між собою. У такий спосіб вони переоформили квартири на своїх близьких родичів.

Потерпілих силою виселяли з їхніх квартир на підставі нібито продажу житла попри відсутність відповідного судового рішення.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Усім зловмисникам та їхнім спільникам повідомлено про підозру, керівнику та одному з учасників банди обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, решті – застава і домашній арешт.

Джерело: Офіс генпрокурора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 17:03:05