Україна і світ

У Києві пораненому з інфекцією судинних протезів зробили унікальну операцію і тим врятували життя

Технічно складне оперативне втручання провели фахівці Центру хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова.

Провели дуже вчасно, оскільки загально-стегнова артерія пацієнта, в яку були встановлені стент-графти (штучні судинні протези), фактично розплавилася через запальний процес. Тобто, в будь-який момент могла виникнути масивна кровотеча. Зупинити її було б надзвичайно складно, а то і неможливо.

Переніс понад 16 операцій

Ігорю 32 роки, він з Тернопільщини. На бойовому завданні отримав важке поранення. У лікарнях Дніпра, Львова та в Київському військовому шпиталі пацієнту провели загалом понад 16 операцій.

Унаслідок травми у Ігоря сформувалася так звана, хибна аневризма, яка розповсюджувалась на загально-клубові та ліву стегнову артерію, викликаючи порушення, що в подальшому могли призвести до втрати кінцівки.

Тому в уражені магістральні судини мініінвазивно хірурги встановили стент-графти (штучні судинні протези), що поновило нормальний кровотік та зменшило ризик кровотечі. А головне – це зберегло ногу.

Лікування інфекцій судинних трансплантатів – складна проблема

Однак, через півроку на стегні, над встановленим протезом, заявилася нориця з гнійними виділеннями. Консервативне лікування не діяло, стан пацієнта погіршувався.

Дані КТ засвідчили наявність інфекційного процесу вздовж усього графту.

Інфекції трансплантата після судинних операцій призводять до найсерйозніших ускладнень у судинній хірургії, включаючи кровотечу, сепсис і смерть.

Загальна частота інфекцій судинного трансплантата коливається від 0,5% до 6% залежно від локалізації, а їхнє лікування все ще залишається складною проблемою. Особливо, якщо інфікування протезу пов’язане із бойовою травмою.

Після додаткового обстеження та мультидисциплінарного консиліуму в Національному Науковому Центрі хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова було прийнято рішення про видалення стент-графту.

Натомість вирішили провести пацієнту аутовенозне клубо-стегнове шунтування з використанням власної великої підшкірної вени.

І це рішення виявилося єдино правильним. Операція пройшла успішно.

Зараз пацієнт почувається добре, в найближчий час виписується додому.

Джерело і фото: Національний Науковий Центр хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 11:22:02

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин