Україна і світ

У Києві 59-річному чоловікові успішно пересадили серце, яке доставили гелікоптером з Одещини

У Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова врятували ще одне життя, завдяки трансплантації серця. Національна поліція та МВС знайшли можливість навіть в умовах війни організувати оперативну доставку органу гелікоптером з Одещини.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Рахунок ішов на дні

– Для 59-річного пацієнта це був фактично останній шанс на порятунок життя, – зазначив Віктор Ляшко.

За його словами, чоловік уже був під’єднаний до зовнішнього апарату екстракорпоральної мембранної оксигенації (ЕКМО), було встановлено контрпульсатор. За таких обставин підтримувати життя складно. Рахунок ішов на дні.

Хто став донором

За словами міністра, донором став 40-річний чоловік, якому діагностували смерть головного мозку внаслідок гострого порушення мозкового кровообігу та інтенсивного внутрішньомозкового крововиливу.

Ляшко відзначив злагоджену та професійну роботу колективу Роздільнянської багатопрофільної лікарні, який подарував шанс на життя кільком людям. Крім трансплантації серця, ще двом пацієнтам було виконано пересадку нирок у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені М. І. Пирогова.

Віктор Ляшко висловив щирі співчуття родичам померлого і подяку за прийняте рішення.

Статистика

Нагадаємо, що в першому півріччі 2024 року провели 283 органні трансплантації у 24 центрах: пересаджено 187 нирок, 55 печінки та 41 серце. 67 відсотків рятувальних операцій провели з використанням органів посмертних донорів.

Джерело: Віктор Ляшко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-14 10:17:05