Україна і світ

Творцям фільму 20 днів у Маріуполі вручили Шевченківську премію 2024

У п’ятницю, 19 квітня, творцям оскароносного фільму 20 днів у Маріуполі урочисто вручили премію ім. Тараса Шевченка.

Творці фільму 20 днів у Маріуполі отримали Шевченківську премію

Церемонія вручення відбулася у театрі ім. Івана Франка. Євген Нищук, голова комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка, подякував лауретам за їхню роботу.

– Ми дуже дякуємо вам, ми пам’ятаємо ваші важливі слова для України та всього світу. Ми справді горді від того, що нагородження Національною премією імені Тараса Шевченка збіглося із врученням Оскара. Але найголовніше – ми дякуємо вам за ваш мужній вчинок. Вчинок людей, вчинок журналістів, вчинок кіномитців. Вчинок, який вказує на те, що ми є незламними й обовʼязково переможемо, – сказав Нищук.

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв також привітав Мстислава Чернова, Євгена Малолєтку та Василису Степаненко з великим досягненням.

Зараз дивляться

– Через кіно ми доходимо до сердець людей, їхньої свідомості, та переконуємо в тому, що Україна потребує підтримки й допомоги. Ми говоримо це різними мовами, зокрема й мовою кіно, – зазначив Карандєєв.

Нагадаємо, що 9 березня стали відомі переможці Шевченківської премії 2024 року. Указ про присудження видав президент України Володимир Зеленський.

Серед лауреатів була й творча група фільму 20 днів у Маріуполі. Команда не змогла бути присутньою на церемонії вручення, адже перебувала у Лос-Анджелесі, очікуючи на премію Оскар.

Фільм 20 днів у Маріуполі здобув Оскар у категорії Найкращий документальний фільм. Це перша українська стрічка, яка здобула нагороду Американської кіноакадемії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-20 16:40:30