Україна і світ

Тимчасовий захист українців в ЄС пропонують продовжити до 2026 року

Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для осіб, які рятуються від російської агресії проти України ще на рік – з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року.

Про це повідомила пресслужба Європейської комісії у вівторок, 11 червня.

ЄК пропонує продовжити захист українців в Європі

— Враховуючи триваючі російські атаки на цивільну та критичну інфраструктуру по всій Україні, зараз немає безпечних та довготривалих умов для повернення людей в Україну. Таким чином, ЄК вважає, що причини для тимчасового захисту залишаються, і що його слід продовжити ще на один рік як необхідну та відповідну відповідь на поточну ситуацію, – зазначено у повідомленні.

У Єврокомісії зазначили, що метою продовження програми є те, щоб усі, хто тікає від загарбницької війни Росії, могли знайти прихисток у ЄС. А люди, які ним користуються, могли мати більшу стабільність.

Зараз дивляться

Єврокомісія представить цю пропозицію міністрам на Раді юстиції та внутрішніх справ 13 червня. Тоді Рада має офіційно ухвалити пропозицію.

Директива про тимчасовий захист надає негайний захист і доступ до прав у ЄС, включаючи право на проживання, доступ до ринку праці, проживання, соціальну допомогу, медичну та іншу допомогу. Це також допомагає державам-членам контролювати прибування біженців.

ЄС активував Директиву про тимчасовий захист 4 березня 2022 року за одностайним рішенням держав-членів, її було автоматично продовжено на один рік і Рада продовжила ще на один рік до 4 березня 2025 року.

Зараз майже 4,2 млн українців користуються тимчасовим захистом в ЄС, з них третина – це діти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-11 15:57:37