Україна і світ

Теракти РФ в Києві на 9 травня 2024 – СБУ затримала на гарячому агентів ГРУ

Контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які планувалися на 9 травня. Про це повідомила пресслужба державного органу.

Співробітники СБУ затримали агентів російського ГРУ, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного із кафе.

ГРУ планувало теракти у Києві на 9 травня

Повідомляється, що саморобні вибухові пристрої були замасковані в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі.

Зараз дивляться

— За задумом російської спецслужби, вибухівка повинна була здетонувати у пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню. Крім того, її планували розмістити серед легкозаймистих матеріалів – щоб таку пожежу не вдалося швидко ліквідувати, – повідомили в СБУ.

Там додали, що зловмисники планували ще один теракт біля популярного кафе у Києві. Російські агенти хотіли закласти вибухові пристрої у запарковану поруч автівку.

В СБУ заявили, що таким чином ГРУ РФ хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні, а також надіслати сигнал у символічний для них день 9 травня про нібито наявність у Києві російського підпілля, яке чекає приходу “руского міра”.

— Плануючи ці теракти, російські спецслужби вкотре продемонстрували свою злочинну суть. Ми спрацювали на випередження і вчасно зірвали плани ворога. Кожен крок злочинців задокументовано – їх чекає заслужене покарання. Як і кожного, хто намагається працювати на користь РФ. Символічно, що дати, до яких росіяни хочуть приурочити свої теракти, поступово стають символом провалу їхніх спецслужб, – заявив голова СБУ Василь Малюк.

Контррозвідка Служби безпеки встановила, що куратором терактів РФ був співробітник ГРУ Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154. Саме ця людина особисто давала вказівки завербованим агентам.

В СБУ додали, що Сизов навіть записав відеоінструкцію із встановлення вибухового пристрою в одному з магазинів цієї ж мережі у Московській області.

Фото: СБУ

Зазначається, що зараз СБУ встановила увесь ланцюжок цієї мережі, включаючи агентурно-бойові групи, контрабандистів, які доставляли вибухівку із території РФ, а також безпосередніх виконавців теракту: їх затримали на гарячому, коли ті встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті.

Затриманим повідомлено про підозру відповідно до вчинених ними злочинів, зокрема за такими статтями КК України: ⁠ст. 111 (державна зрада), ⁠ст. 113 (диверсія), ⁠ст. 258 (терористичний акт). Їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, 11 травня у коментарі Фактам ICTV речник СБУ Артем Дехтяренко повідомив, що Служба безпеки запобігла терактам, які російське ГРУ планувало здійснити у Києві 9 травня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-13 13:54:39