Україна і світ

Телеведучі ICTV та СТБ написали радіодиктант національної єдності 2023

Радіодиктант національної єдності в черговий раз обʼєднав українців по всій країні. Традиційно цей захід відбувається в День української писемності та мови. У 2023 році він вперше відзначається 27 жовтня, а не 9 листопада, як у попередні роки. Зміни сталися через перехід Православної церкви України на новий календар.

Хто став атором тексту Радіодиктанту нацональної єдності 2023

Цього року текст для радіодиктанту мав назву Дороги України, присвячений темі єдності та спільності. Його авторкою виступила лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Укранці перевіряли свої знання з граматики та орфографії під диктовку зірки фільму Довбуш Олексія Гнатковського.

Де писали Радіодиктант нацональної єдності 2023

Знання української мови перевіряли в лікарнях та біблотеках, шелтерах та потягах. Його писали студенти та військові, чиновники та священики, школярі та вимушені переселенці. Долучилися до заходу, що вчергове обʼєднав усю Україну і ведучі телеканалу ICTV.

Зараз дивляться

Було непросто, але цікаво: ведучі ICTV та СТБ написали радіодиктант національної єдності / 8 зображень

Ведуча Фактів ICTV Оксана Гутцайт зізналася, що востаннє писала диктанти ще в школі, і їй було приємно повернутися в ті спогади. Тепер обіцяє перевіряти свої знання щороку. Тим більше, що так додатково відчувається згуртованість людей по всій країні.

– Це своєрідне об’єднання українців, такий загальнонаціональний флешмоб, – зазначила ведуча.

Вперше писав радіодиктант і ведучій Фактів тижня на ICTV Сергій Кудімов. Йому вже цікаво перевірити диктант, адже за фахом Сергій вчитель української мови та літератури. Зазначає, для переходу на українську мову, головне – практикуватися та не боятися.

– Тренуйтеся, виходьте в оточення, яке, наприклад, вас не знає, і спокійно розмовляйте, розслабляйтеся, – порадив ведучий.

Дуже сподобався текст диктанту ведучому телемарафону Єдині новини Оресту Дрималовському.  Хоча і відзначив, що це було непросто. Каже, під час написання відчував єдність з усією країною. 

– Це неймовірні відчуття, це мурахи по тілу. Відчувається що ми всі разом у цьому тексті, де б ми не були: далеко від дому, на передовій, за кордоном, в українських містах. Це дуже приємно – бути частиною чогось великого, – поділився ведучий.

Текст радіодиктанту національної єдності оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 на сайті Українського радіо та Суспільного Культура.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-27 19:04:24