Україна і світ

СЗЧ та дезертирство: як повернутись на службу і не сісти за ґрати

АрміяInform розповідає, кого з бійців можуть звільнити від відповідальності та що для цього потрібно зробити.

У Кримінальний, Кримінальний процесуальний кодекси України, а також Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» внесені зміни, які передбачають можливість закриття судом кримінального провадження та звільнення підозрюваного/обвинуваченого від кримінальної відповідальності за самовільне залишення частини або дезертирство.

Кого це стосується?

Військовослужбовців, які вперше під час дії воєнного стану самовільно залишили частину або дезертирували, але  хочуть повернутися на службу.

Що потрібно?

  • Письмово звернутися до слідчого, прокурора або суду з клопотанням про намір повернутися на службу.

До речі, в статті 401 Кримінального кодексу прописано, що на службу можна повернутися в попередню частину або іншу. Тобто, якщо СЗЧ чи дезертирство було пов’язане з небажанням проходити службу в певному підрозділі, це дає можливість потрапити в інший.

  • Також потрібна письмова згода від командира військової частини на продовження проходження військової служби. Її має отримати прокурор або суд. Без цього звільнення від відповідальності неможливе.

Якщо все відбувається на етапі досудового розслідування, то прокурор має подати клопотання до суду без проведення розслідування в повному обсязі.

СЗЧ та дезертирство: у чому різниця і яка відповідальність

Суд звільнив від відповідальності, що далі?

Якщо суд вирішує закрити кримінальне провадження та звільнити обвинуваченого від відповідальності, останньому після цього дається 3 доби, аби прибути у військову частину або на місце служби. А саму військову частину зобов’язує поновити цього військовослужбовця на військовій службі.

З дня прибуття військовослужбовця до частини для нього продовжується дія контракту чи проходження служби, а також поновлюється виплата грошового забезпечення і здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення, пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак для тих, хто в такий спосіб повернувся на службу, з дня її призупинення (коли відомості про СЗЧ чи дезертирство були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань) і до дня її продовження, виплата недоотриманого грошового, здійснення недоотриманого продовольчого, речового, інших видів забезпечення не здійснюються.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-09-07 06:09:04