Україна і світ

Чому восени мухи кусаються: причини та способи захисту


З настанням осені, коли дні стають коротшими, а ночі холоднішими, багато хто з нас помічає, що мухи стають активнішими та агресивнішими. І справа не тільки в їхньому надокучливому дзижчанні. Восени нас все частіше турбують укуси цих комах.

Факти ICTV дізнавалися, чому восени мухи кусаються і як від них захиститися.

Чому восени мухи боляче кусаються

Багато хто помічає, що восени мухи стають більш настирливими і починають кусатися. Це явище пов’язане з кількома факторами:

  • Найчастіше нас кусають не звичайні кімнатні комахи, а інші види, наприклад, осінні жигалки. Вони мають більш розвинений ротовий апарат, що дає змогу проколювати шкіру і харчуватися кров’ю.
  • Осінні жигалки мають більш активний період розмноження саме восени. Для відкладання яєць і розвитку личинок їм необхідне додаткове харчування, тому вони частіше нападають на тварин і людей.
  • Зі зниженням температури довкілля комахи шукають тепліші місця. Людське тіло є для них привабливим джерелом тепла.

Осінні жигалки (Stomoxys calcitrans) і кімнатні мухи (Musca domestica) належать до одного сімейства, але мають суттєві відмінності. Жигалки володіють колючо-смоктальним ротовим апаратом, що дає їм змогу харчуватися кров’ю теплокровних тварин, а також людей.

Їхні морфологічні особливості, такі як довші та ширші крила, а також сіро-строкате забарвлення тіла, дають змогу відрізнити їх від кімнатних мух. У той час як кімнатні комахи харчуються рідкою їжею, жигалки є облігатними гематофагами, тобто для них кров є основним джерелом харчування.

Чому мухи боляче кусаються у вересні

Перед настанням холодів комахи намагаються накопичити більше поживних речовин. Кров є багатим джерелом білка, необхідного для зимівлі або відкладання яєць.

  • На відміну від звичайних мух, які харчуються нектаром та іншими солодкими рідинами, осінні жигалки потребують білка. Кров тварин і людини є для них цінним джерелом цієї речовини.
  • Укуси осінніх жигалок можуть бути болючими і викликати подразнення шкіри. Крім того, ці мухи можуть бути переносниками різних інфекційних захворювань, таких як сибірська виразка, туляремія та інші.
  • Комах приваблює запах поту, вуглекислий газ, що виділяється під час дихання, а також темний одяг.
  • Активні рухи людини також можуть привертати увагу комах.

Чому восени мухи починають кусатися: як захистити себе від укусів

Використання спеціальних засобів від комах допоможе відлякати мух. Носіть одяг, що закриває максимальну площу тіла, віддавайте перевагу світлим відтінкам.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Встановіть москітні сітки на вікна та двері. Регулярно прибирайте в будинку, не залишайте відкриті харчові продукти.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 15:06:35