Україна і світ

Пошкодження сітківки: у жінки виникли проблеми із зором після фарби для волосся


У 61-річної мешканки Франції виникли проблеми із зором після фарбування волосся фарбою із вмістом ароматичних амінів. Ці сполуки використовують у безаміачних фарбах для окислення волосся під час фарбування.

Скарги на розмитий зір

– Жінка звернулася до окулістів зі скаргами на розмитий зір за кілька днів після того, як скористалася поширеною фарбою для волосся, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що причиною такого погіршення лікарі назвали пошкодження сітківки ока, але, на щастя, за чотири місяці після інциденту зір жінки повернувся до норми.

Пошкодження сітківки очей

Як стало відомо, до моменту звернення гострота зору в жінки була 100% на лівому оці і 50% на правому. Лікарі виявили в її сітківці багато дрібних ушкоджень, унаслідок яких під нею збиралася рідина, що заважала нормальному сприйняттю світла.

Окулісти провели низку тестів, щоб виключити інші причини пошкодження сітківки, такі як пухлини. Однак, на щастя, жодних новоутворень, як і порушень кровопостачання ока, у жінки не було виявлено.

Такі випадки рідкість, але…

Тож пошкодження сітківки пов’язали саме з нещодавнім використанням фарби для волосся з ароматичними амінами. Протягом чотирьох років після звернення жінка користувалася фарбами без них, а її зір залишався нормальним, хоча сліди пошкоджень сітківки залишалися.

Як зазначають лікарі, такі випадки можуть бути рідкісними або їх просто рідко діагностують, але подальше їхнє вивчення допоможе може підштовхнути вилучати такі компоненти з фарб, щоб запобігти довготривалому пошкодженню сітківки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: nauka.ua

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 15:22:39