Україна і світ

Корвети для України: посол у Туреччині розповів, коли Києву передадуть кораблі

Туреччина на замовлення України будує корвети. Свої зобов’язання Анкара виконує у повному обсязі і готова буде забезпечити так, як вирішить українська сторона.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів посол України в Туреччині Василь Боднар.

Будівництво корветів у Туреччині

– Зазначені корвети є власністю України та саме наша сторона прийматиме рішення щодо корветів, – сказав Василь Боднар.

Перший корвет Іван Мазепа проходить портові і ходові випробування. Він буде готовий до експлуатації десь наприкінці поточного року.

Ще один корвет Іван Виговський 1 серпня спустили на воду. Корабель планують ввести в стрій у 2026 році. Зараз триває обладнання корвета: встановлюють силові установки, озброєння і багато іншого, чого потрібно буде для екіпажу.

– Звісно, два кораблі, навіть якщо вони будуть в стані повної бойової готовності, не зможуть повністю змінити оперативну ситуацію в самому регіоні, але вони потрібні будуть Україні для того, щоб відновити свій флот. Тобто за участі коаліції тих країн, які вже зголосилися передати Україні інші кораблі. Будемо бачити коли це буде потрібно. Відповідно, рішення буде ухвалене керівництвом держави, – зауважив посол Василь Боднар.

Корвети для України

Нагадаємо, що у 2020 році Україна замовила у Туреччини кораблі типу корвет Ada. Корвет Іван Мазепа спустили на воду у жовтні 2022 року. Того ж року розпочалось будівництво корабля Іван Виговський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Олена Зеленська

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 14:52:29