Суспільне мовлення

Страйк польських перевізників: у пунктах пропуску на Львівщині очікують понад 2500 вантажівок

На кордоні продовжується страйк польських перевізників. Станом на 12:00, 13 листопада, на пунктах пропуску з Львівщиною 2530 вантажівок очікують на в’їзд в Україну.

Про це у коментарі Суспільному повідомила речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

За її словами, ситуація на кордоні впродовж останніх трьох діб залишається без змін.

“Весь тиждень черги поступово зростали, а впродовж останніх трьох днів черга зупинилася. Приблизно 530 вантажівок є на пункті пропуску “Рава-Руська”, 500 вантажівок — у пункті пропуску “Краківець” і “Шегині”, де ускладнень у русі немає, саме через це водії обрали його, щоб повернутися в Україну, найбільша черга — 1300 вантажних засобів”, — каже Олександра Кучковська.

З її слів, на пунктах пропуску, де відбуваються страйки перевізників (“Краківець-Корчова” та “Рава-Руська-Хребене”, — ред) щогодини пропускають по одній-дві вантажівки з загальної черги.

“Пропускають одну-дві вантажівки на годину, це ті, що стоять у загальній черзі. А вантажівки, які слідують з гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами чи паливом, працівники патрульної поліції Республіки Польща супроводжують поза чергою”, — розповіла речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

Також вона додала, що українські прикордонники поки не отримували інформації від польських колег щодо відміни акцій. Усі прикордонні наряди залишаються на службі і готові одразу відновити роботу.

Що відомо про страйк польських перевізників

  • 6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”.
  • Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади руху вантажівок долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, щоб повернули дозволи на комерційні перевезення для України.
  • Учасники блокади заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.
  • Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків – надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

Що означає “транспортний безвіз”

14 червня 2022 року Україна погодила з делегацією Єврокомісії спеціальну угоду про лібералізацію автомобільних перевезень, відому як “транспортний безвіз”, яка покликана розв’язувати проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення. Із приєднанням до міжнародних митних конвенцій та запуском відповідних законодавчих змін Україна мала виконати 81% своїх зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС у митній сфері.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що після підписання угоди про “транспортний безвіз”дозволи на міжнародні перевезення країнами ЄС будуть не потрібні. Дозволи будуть лише у тих країнах, які не входять до складу ЄС.

Президент України Володимир Зеленський 16 вересня своїм указом затвердив угоду між Україною та Євросоюзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

16 березня 2023 року Україна та ЄС продовжили ще на рік дію “транспортного безвізу”.


Джерело: Суспільне мовлення України