Україна і світ

Скільки трансплантацій органів зроблено в Україні за півріччя: які медзаклади надають таку допомогу

Український центр трансплант-координації оприлюднив цифри виконаних органних трансплантацій в Україні у першому півріччі. Їх зроблено 283. Не варто навіть нагадувати, що це 283 врятованих життя.

Минулоріч за цей період мали дещо меншу цифру – 257 пересадок.

Які трансплантації і де найчастіше виконувалися

Найбільше пересаджено нирок – 187, 55 печінок та 41 серце.

67%  рятівних операцій  виконали з використанням органів посмертних донорів.

Здійснювали операції з пересадки в 24 центрах трансплантації.  Найбільше виконали у клініках Першого медичного об’єднання Львова – 79, у Національному Науковому Центрі хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова  – 46 та в Інституті серця МОЗ України – 34.

Сьогодні можна говорити і про надзвичайно делікатний і чутливий показник – кількість посмертних донорів.

За шість місяців нинішнього року зросла кількість констатацій смерті мозку, які дали можливість проведення органних трансплантацій. Звісно, за згоди родичів. У медичних закладах Києва їх було 20, Львова – 11 та Вінниці – 5.

Де проводять найскладніші алогенні пересадки

Є й ще одне досягнення. У першому півріччі нинішнього року у 10 медичних закладах виконано 205 пересадок гемопоетичних стовбурових клітин, з них  34 – дітям.

Уперше лідером у цьому напрямку став Черкаський клінічний онкологічний центр – тут зробили 41 трансплантацію, у Національному інституті раку  – 37 та 36 – у НДСЛ Охматдит.

Три медичні центри проводять найскладніші алогенні  пересадки гемопоетичних стовбурових клітини. Зокрема, 17 зробили у НДСЛ Охматдит, 10 – у Черкаському центрі онкології, гематології, трансплантології та паліативної медицини та 7 – у Київському міському центрі нефрології та діалізу.

Скільки хворих у листі очікування

– Це півріччя ми завершили дуже знаковою трансплантацією, коли  органи до реципієнтів, попри війну, доставляли небом, – наголосив Дмитро Коваль, генеральний директор Українського центру трансплант-координації.

Це вкотре показало злагодженість  у роботі різних служб, відомств і медичних закладів задля порятунку людей.

У національному листі очікування наразі 3212 пацієнтів,  з них 2077 потрібна пересадка нирки, 523 – печінки та 507- серця.

Також є реципієнти, яким необхідна трансплантація легень – 41, а ще комплексу “підшлункова залоза – нирка” і “серце-легені”.

Джерело і фото: Український центр трансплант-координації

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 16:54:07