Україна і світ

Мобілізація з 1 серпня: чи будуть зміни до закону

Фото: Генштаб ЗСУ

Згідно з ухваленим у травні законом про мобілізацію №3633 частина українців втрачає право на відстрочку. Станом на 1 серпня жодних змін щодо отримання відстрочки від мобілізації не було – тобто жодних юридичних правок до закону про мобілізацію не вносили.

Факти ICTV розпитали Антона Ревенка, члена Асоціації правників України, практикуючого юриста у сфері військового права та мобілізації, хто має право на відстрочку від мобілізації, а хто ризикує її втратити.

Мобілізація з 1 серпня: хто не матиме права на відстрочку

Так, право на відстрочку від мобілізації не матимуть:

Зараз дивляться

  • студенти та аспіранти, які навчаються на заочній або вечірній формі;
  • студенти та аспіранти, які здобувають другу, третю вищу освіту (якщо рівень освіти такий самий чи нижчий за раніше здобутий);
  • багатодітні чоловіки, які мають заборгованість з аліментів (розмір заборгованості має перевищувати суму платежів за три місяці, але у разі погашення, відстрочку можливо оформити);
  • особи, які доглядають за дружиною/чоловіком з інвалідністю III групи, якщо вона не встановлена внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей (кисті), стоп (стопи), одного з парних органів, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • деякі чоловіки, які доглядають за особами з інвалідністю I та II групи (якщо є інші невійськовозобов’язані працездатні члени родини, які можуть здійснювати догляд);
  • особи, які мають статус обмежено придатний (наразі таку категорію скасували), якщо ВЛК визнає чоловіка придатним;
  • неповнорідні брати загиблих на війні військових (право на відстрочку від мобілізації мають лише рідні;
  • чоловіки, які під час повторної медкомісії визнані здоровими.

За словами юриста, право на відстрочку від мобілізації втратять чоловіки, якщо установа чи підприємство, де вони працюють, завершила і не поновила для них бронювання.

– Якщо громадянин мав від підприємства бронь, але звільнився, то керівництво установи подає документи до ТЦК про звільнення і бронь у такому разі анулюється, – наголошує Антон Ревенко.

Хто не матиме права на відстрочку

За словами юриста, вже наявну відстрочку від мобілізації можуть втратити ті, у кого закінчився термін дії і вони її не поновили.

Втратити відстрочку можна у разі завершення підприємством виконання мобілізаційного замовлення.

– Це означає, що підприємство було визнано критично важливим, оскільки виконувало певне мобілізаційне замовлення. Після того як за договором все поставлено та виконано, орган, який визнав дане підприємство критично важливим, повинен скасувати цей статус, – роз’яснює юрист Антон Ревенко.

Втратити відстрочку можна після завершення підприємством виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ. Наприклад, таке підприємство виконувало і завершило навчання операторів безпілотних систем або виробляло або закуповувало товари, необхідні для ЗСУ.

Втратити відстрочку від мобілізації також можна:

  • у разі позбавлення підприємства чи установи статусу критично важливих для функціонування економіки чи забезпечення потреб населення (у разі бронювання);
  • ліквідації органу влади чи підприємства, установи (у разі бронювання);
  • звільнення військовозобов’язаного з органу влади чи підприємства, установи та організації (у разі бронювання).


У військово-облікових документах чоловіків, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, повинна бути інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабміну від 16 травня 2024 №560.

Мобілізація з 1 серпня: оновлення даних

16 липня сплив термін для оновлення даних військовозобов’язаними. Тим, хто цього не зробив, загрожує штраф від 17 тис. грн до 25,5 тис. грн.

Проте все ще є можливість оновити облікові дані – для цього треба прийти до ТЦК або ж зробити це в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного та резервіста Резерв+. З 17 липня ЦНАПи не надають таку послугу.

Повістки поштою у серпні

З 17 липня 2024 року ТЦК зможуть надсилати повістки замовним поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення, згідно з постановою Кабміну №560 від 16 травня.

Повістки надсилатимуть за адресами, вказаними під час оновлення військово-облікових даних.

Нагадаємо, що Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію до 11 серпня 2024 року.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-31 14:42:09